Skriva en bok – 7 tips för att komma igång och hitta din bokidé!

Vill du skriva en bok?
Låt nu bli tiden då du gör verklighet av din författardröm!

Här kommer sju tips på hur du kan komma igång med din bok:

1. Hitta din idé
Ibland kommer en bokidé till en bara sådär, utan minsta ansträngning.
Ibland kan en igångsättare behövas.
Här kommer några förslag som syftar till att sätta igång fantasin och utveckla din idé: 

Plats och stämning
Utgå från en plats eller en speciell miljö. Måla upp en scen med den stämning, den känsla som du vill att läsaren ska få uppleva. Vad är den primära känsla som du vill skapa hos läsaren? Försök sedan att förmedla den.
Bilder fungerar ofta bra för att väcka skrivinspiration, pröva att utgå från en bild för att förmedla en specifik känsla.

Karaktär
En berättelse kan starta med en idé om en specifik karaktär. Ta reda på vem denna ”person” är.
Vad kan behöva hända för att denna person ska utmanas och utvecklas? Vad är karaktärens specifika personlighetsdrag, drömmar, värsta rädslor, styrkor och svagheter? Vad är intressant och hur kan du skapa en fängslande story kring denna karaktär? Vilka motspelare (antagonister) behövs.
Vilka situationer, vilken miljö och vilka hinder ska du tillföra?

Problem/dilemma som ska lösas. Här kommer två exempel:
Scenario 1:
Carolinas dröm är att hitta sin stora kärlek och få barn. Hon träffar ”mannen i sitt liv” som redan har två barn och inte vill ha fler.
Ska Carolina acceptera detta och nöja sig med sin kärlek och två bonusbarn eller…

Scenario 2:
Katastrofen slår till och Sverige blir strömlöst, utslaget och paniken drabbar hela nationen (kanske hela världen). Vad är det för katastrof det handlar om egentligen? Hur agerar karaktären eller gruppen som utmanas och måste anpassa sig till det nya?

2. Experimentera:
Du behöver inte planera så mycket i början. Börja skriv och se vart orden och berättelsen tar dig.
Skriv i olika former, med olika tempus eller berättarperspektiv.

Skriv spännande, humoristiskt, vardagsnära eller kanske poetiskt…
Skriv för hand eller på dator eller kanske både och som variation.
Drivs du av att ha en tidsplan eller fungerar du tvärtom? Utifrån vad som fungerar bäst för dig – boka/planera in tid för att skriva eller skriv när andan faller på.

3. Skriv fritt!
Låt kreativiteten flöda. Skriv utan att oroas över det färdiga resultatet. Det du skriver i början kan skrivas om och förädlas sedan. Men nu – skriv bara på!
Vill du ha hjälp på traven med skrivövningar? Få 20 kreativa skrivövningar gratis!

4. Inspireras!
Få inspiration av miljöer, filmer, böcker, samtal på bussen eller på middagsbjudningen.
Läs böcker i den genre du älskar och gärna också i en genre du inte brukar läsa alls.
Läs om din favoritbok och fokusera på vad som gör den så bra. Är det själva handlingen, språket, beskrivningarna eller kanske de originella karaktärerna…?
Fundera på hur författaren har lyckats med det som är så bra. Nästa steg – hur kan du göra?
Pröva och tillämpa genom att skriva!

5. Planera struktur:
Att skriva fritt och experimentera sig fram är bra men även struktur och planering behövs för att få ihop ett bokprojekt. Så när du kommit en bit på vägen och vet vad du vill skriva om, då är det dags att göra en första planering.
Vad behövs för att skapa en hel bok? Ja, till att börja med behöver idén utvecklas, intressanta karaktärer behöver tillföras och en engagerande story som fungerar dramaturgiskt utifrån vald genre och tema behöver skissas upp.
Handlingen måste inte preciseras i detalj men du behöver i alla fall ta ut en riktning och fundera på vad du vill med din berättelse. Tänk på att storyn ska engagera läsaren från början till slut, innehålla konflikter och vändningar och att karaktärerna (åtminstone huvudkaraktären) ska påverkas och utvecklas på något sätt. Vill du ha hjälp med den första planeringen? Här får du en planeringsöversikt i 10 enkla steg

6. Lär dig hantverket.
Läs mycket!
Skapa nätverk med andra skrivande människor
Gå en skrivarkurs med andra eller gå en självstudiekurs, exempelvis skrivfokus grundkurs
Låna/köp skrivhandböcker utifrån vad du vill lära dig/vill utveckla.

7. Skapa skrivrutin
Tid: Planera in tid för ditt skrivande. Berätta för dina närmaste att du vill ägna viss tid åt att skriva. Avsätt tid i kalendern, små stunder eller längre skrivpass.
Svårt att få tiden att gå ihop innan skrivandet ens kommit på tal? Försök hitta stunder i vardagen. Prioritera och stryk aktiviteter som du inte måste delta i (exempelvis se på tv).

Plats: Få till en plats att skriva på där du kan vara ostörd. Alternativt anpassa plats utifrån din verklighet – exempelvis skriv i simhallens café medan barnen (om de är nog gamla) leker i bassängen. Lyssna på musik eller se till att få det lugnt och tyst genom att stänga ute ljud!

Målbild: Formulera vad ditt syfte är med att skriva. Det behövs för att motivera dig själv och prioritera skrivtid. Är syftet att debutera som författare, skriva en bestseller eller att bara få stunder till att skriva av dig?
Precisera för dig själv så är det också lättare att involvera andra i vad ditt skrivande handlar om. Och ett klart mål hjälper dig att skriva på. Att skriva på, om och om igen, dag efter dag – det skapar den där vanan och rutinen!

Lycka till i ditt skrivande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen