Att skriva erotik – författaren Alva Sannemarks bästa tips!

Erotik syftar till att framkalla sexuella känslor, begär och lust. Att skriva erotik kan innebära allt från att anspela på sex till att beskriva detaljerade sexscener.

Jag har lyssnat på ljudboken Hettan i december av Alva Sannemark och hon lyckas riktigt bra med konsten att skriva erotisk text som är välskriven och både anspelar på sex i form av sensuell förväntan och innehåller många detaljerade sexscener.

Att skriva om sex kan vara en utmaning oavsett om det handlar om en roman som fokuserar på det erotiska eller om man skriver en bok i en helt annan genre men vill ha med någon form av sexscen. För att ta reda på mer om hur man kan lyckas med detta har jag intervjuat Alva Sannemark som delar med sig av sina tankar om genren erotik och ger sina tre bästa tips på hur du kan lyckas skriva bra sexscener.

 

Hur kom det sig att du ville skriva erotik?

Jag blev frustrerad över utbudet och hörde väninnor säga att de skulle läsa/lyssna på erotik om genren i högre grad erbjöd budskap och flerdimensionella romanfigurer. Vi var trötta på trasiga kvinnor med bekräftelsebehov som lever ut bdsm och kinky sex i finlitteraturen. Och jag ville heller inte läsa om något våp till hjältinna som träffar en mäktig man, gärna med demoner, varefter denne man gör allt för henne hur mycket drama hon än uppbådar i sitt sätt omogna sätt att misstolka honom. Personligen har jag svårt att identifiera mig. Kan inte kvinnliga romanfigurer utvecklas via sensuell njutning utan att ha varit vilsna sökare från början? Kan inte dialogerna stundtals få vara intellektuella, utan att vara mindre flirtiga för det?

Berätta lite om handlingen och budskapet i boken.

En av frågorna jag vill att mina läsare ska fundera på är: Polyamorösa och/eller öppet fria förhållanden – okej eller ej? Vissa förfasar sig och skulle hellre vara otrogna. Andra tycker det är sann kärlek att ge sin partner frihet och att våga möta sina egna rädslor kopplade till det. Hettan i december väcker frågor som rör frihet och frihetens pris samt uppmuntrar till diskussion kring livsstil och samlevnadsformer.

Sexscenerna i Hettan i december är mycket närgångna men också relevanta för att driva intrig och karaktärsutveckling. Lyssnaren/e-boksläsaren får följa en ung kvinna som är stark på riktigt.

Finns det några stora skillnader eller likheter mellan att skriva erotik och thrillers?

Personligen förväntar jag mig sexscener i så gott som varje kapitel om jag läser eller lyssnar på rent erotisk litteratur. Men jag tycker det är viktigt att det finns en intelligent intrig så texten inte bara är hjälpligt sammanfogade sexscener utan uppbyggd dramaturgi med planteringar och oväntade twister. 

Jag tycker utmaningarna i skrivprocessen skiljer sig åt mellan thrillers och erotik. I thrillers är en av de stora utmaningarna mängden trådar och bihistorier att foga samman som bygget av ett komplicerat pussel. I erotik ser jag den största utmaningen i att variera språket. Att skildra orgasm på nya sätt i över 50 kapitel är inte det lättaste!

Dina 3 bästa tips till den som vill skriva en erotisk berättelse:

  1. Se allt sensuellt. Jobba med romanfigurernas perception, dvs sinnesintryck, för att få så mycket som möjligt att leda in tankarna på sex. Öva tills du kan skildra ett stolsben, en kaffekopp, en filt eller nästan vad som helst så det blir sexigt. Även det mesta som någon gör kan se sexigt ut. Ett tips är att gå in på små detaljer i smaker, dofter, texturer, hur ljuset faller, temperaturer osv.

 

  1. Undvik klyschor! Det gäller förstås i alla genrer men jag tycker de känns ännu töntigare i denna genre. Undvik ögon som glittrar och snälla, inga manliga romanfigurer med markerad käklinje och vars dyra klocka får gestalta status. Dessutom får jag loppor under huden av pinsamhetskänslor om du kallar det kvinnliga könsorganet för ”blomma” eller liknande.

 

  1. Var modig, ha skoj och skriv hur detaljerat som helst, med vilket språk som helst. Du kan alltid stryka senare, men hindra inte dig själv genom att censurera under den kreativa processen.

Kommer du att skriva fler böcker inom samma genre framöver?

Ja, det är tänkt som en serie. Nästa del utspelar sig i varmare klimat och är tänkt lite som en svensk ”Eat Pray Love” fast sensuellt erotisk och med oväntade vändningar. Håll gärna koll på erotisk litteratur genom att följa webbsidan erotisklitteratur.se. Där får du tips på erotisk litteratur att läsa men även skrivtips, tips på romantiska överraskningar till någon du tycker om, du får introduktion till tantra och mycket mer som gör vardagen lite hetare.

 

Tusen tack Alva!

 

Bakom pseudonymen Alva Sannemark står en författare som tidigare gett ut thrillers och facklitteratur.

Följ henne gärna på Instagram. Hettan i december finns utgiven som e-bok och ljudbok som du kan lyssna på bland annat på BookBeat eller Storytel.

 

Baksidestext: 

Omvälvande erotiskt triangeldrama om frihet, sex och passion. Den bisexuella Sanna lever livet fullt ut och tänker inte låta sig hindras av kärlek. David är medelklasshipstern som borde veta bättre än att låta sig förföras av någon som hon. Tv-producenten Helena har länge låtit jobb gå före relationer. Under ett par intensiva vintermånader börjar alla tre ifrågasätta sina liv. Sannas heta sexlekar är som en drog, ett beroende som eskalerar och får världar att kantra. Frågan är vart begäret och passionen kommer att leda dem? ”Hettan i december” är en beroendeframkallande berättelse om ett ångande ménage a trois.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *