Att skriva – kreativt eller strukturerat?

Vilken skrivarpersonlighet är du?

Är du kreativ, skriver på infall och känslomässigt starkt?
Din berättelse växer fram och tar vägar som inte finns utritade på någon karta. Karaktärerna beter sig som de själva vill. De överraskar och talar sitt eget speciella språk. Du behöver skriva när tankar och idéer plötsligt kommer till dig. Du drivs av lust i skrivandet. Målet är inte utstakat. Det vet du ju inte förrän du är där.

Eller är du strukturerad och vill ha kontroll över berättelsen och karaktärerna?
Liksom en filmregissör vill du att karaktärerna ska spela sin speciella roll som får berättelsen att nå både djup och känsla samtidigt som allt har ett förutbestämt mål. Du vet redan historiens slut. Det du kan tillåta karaktärerna är att de får ändra sina repliker ibland – om de skulle råka göra det så bra att scenen du föreställt dig förbättras.

Självklart existerar det förstås inte bara två sorters skrivarpersonligheter! Den kreativa eller strukturerade personligheten kan ses som två ytterligheter på en skala. Kanske hamnar många någonstans däremellan och är en kombination eller hybrid av de båda?

När jag funderar på vilken skrivarpersonlighet jag själv är kan jag inte riktigt bestämma mig.
Jag tycker ju om att skriva fritt i början, pröva fram olika scener, dialoger och försöka få fram den där speciella känslan som jag vill förmedla. Jag planerar och utformar också tidigt synopsis (som ibland faktiskt följs), kan stryka obarmhärtigt eller pressa ur mig text fast skrivarlusten just då är låg.
Men det är inte alltid jag råkar vara kreativ när texten behöver den där extra gnistan eller strukturerad när berättelsen hamnar farligt nära diket…

Vad kännetecknar ditt skrivande?
Oavsett vilken skrivarpersonlighet du är så hoppas jag att du, som vill hålla på med detta underbara hantverk, ser till att få tid och fortsatt lust att utvecklas.
Här kommer några råd från mig som handlar om skrivprocessen:
* Bejaka (eller acceptera) den skrivarperson du är (just idag).
* Utmana dina demoner (som hindrar dig att nå ditt skrivarmål).
* Hitta tid (den finns även om det inte alltid verkar så).
* Gör det du är bra på. Låt ditt självförtroende växa genom att: skriva som bara du kan, låt andra säga att det är så otroligt bra, upprepa det positiva om och om igen…
* Gör det du inte är bra på. Vad fattas i ditt skrivande? Är det planeringen, den magiska känslan, behöver du bli mer poetisk i ditt skrivande eller kanske tydligare, enklare…?
* Börja i liten skala. Kanske är du bättre än du tror på det du inte är bra på!
* Skriv om det som väcker lust och får dig att vilja skriva, skriva, skriva…
* Läs det du tycker om att läsa – du utvecklar ditt språk, ditt skrivande och får idéer samtidigt som du njuter av läsningen.
* Läs den genre som du själv skriver – du lär dig hur och vad andra skriver (och vad du inte vill skriva).
* Läs det du (tror att du) aldrig ska skriva om – du kanske förvånar dig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *