Vilken fångst siktar du på? Både stora som små? Även de mest svårfångade, blodtörstiga, kräsna…
Att lägga ut en krok tidigt i boken är ett vanligt skrivtips. En krok som fångar läsaren är så vanligt omnämnt att det snudd på känns klyschigt. Men faktum kvarstår ändå. Utan en riktigt bra krok finns det stor risk att förlag och läsare inte ger din bok en chans.
Men en bra krok, ”a killer hook”, är inte detsamma som den största och vassaste kroken.
Den ska vara anpassad efter den fångst du är ute efter. Och egentligen är det inte bara kroken i sig som är viktig utan betet som lockar läsaren att fastna där. Ja, betet får inte glömmas bort.
För att fånga läsare behöver du, precis som när du ska fiska, veta lite mer innan du ger dig ut på öppet vatten. Det första du behöver fråga dig är vilken fångst du är ute efter egentligen. Kanske svarar du spontant att de är så många och så stora som möjligt? Ja, det brukar ju även fiskare önska sig men oftast behövs lite mer eftertanke än så.
Liksom storfiskaren drömmer om stor fångst är det kanske stor framgång i skrivandet som lockar mest. Stora drömmar kan visserligen vara bra, de kan hjälpa oss att uppnå det som tycks omöjligt. Men att direkt rikta in sig på de stora förlagen och ha som mål att vinna de där stora litteraturpriserna kan innebära att du tar dig vatten över huvudet. Till skillnad från hajfiskare riskerar du inte att bli av med liv och lem, men för höga mål kan lätt leda till prestationsångest och naggat självförtroende.
För att komma fram till vilken fångst du faktiskt ska satsa på kan du först behöva fundera på vad du kan erbjuda din önskade läsarfångst. Vad är din största tillgång?
Är det att skapa action, spänning, dramatik eller känslomässigt djup?
Eller skapa stämning, närvaro, locka fram skratt? Fundera, vad kan du servera dina läsare tidigt i din berättelse?
Är du själv intresserad av att läsa om de ämnen du skriver?
Ja, troligtvis skriver du om sådant som inspirerar och engagerar dig själv. Då vet du också vad dina läsare skulle kunna nappa på. Det är ju samma bete som du lockas av.
Har du tänkt på vad som får dig själv att fastna och läsa vidare i en bok?
Om inte, gå tillbaka och läs det första kapitlet i din favoritbok.
När känner du, vet du, att det här är en bok som du verkligen vill läsa? Redan i första meningen, första sidan eller senare?
Själva kroken läggs ibland ut så tidigt som i första meningen. Ibland betydligt senare. Men tidigare jämfört med senare rekommenderas. För i en tid av otålighet ögnar vi ofta igenom det första vi läser och domen avgörs snabbt.
Enkelt förklarat är kroken det som får läsaren att känna att han/hon bara måste få veta vad som ska hända. Det ska alltså vara något som drar in läsaren i berättelsen med kraft. Men måste det vara med buller och bång, mitt i stormens öga eller med vetskap om att jorden ska gå under som din bok ska starta? Nej, självklart inte.
Däremot måste det vara intressant och ge läsaren en föraning om vad som ska komma.
Du behöver alltså inte chocka din läsare för att fånga den på kroken. Tänk istället åter på vem just din fångst är. Här vill jag komma in på genre, något som alla inte är så förtjusta i att definiera.
Men genre behöver inte betyda att du stoppar in ditt skrivande i ett bestämt fack. Tänk genre i form av ämne istället.
Vad handlar din bok om? Både på ytan och på djupet.
Hur kan du få läsaren att få en aning om detta utan att du för den skull avslöjar för mycket?
Hur kan du dra in läsaren i din berättelse utan att först värma upp med bakgrundsfakta, presentation och allt som drar ner den känsla du vill väcka?
Ja, för känsla, rätt slags känsla kopplat till din berättelse, är vad du vill förmedla. Och mitt i allt det läsaren upplever så är det något som hugger tag i dem… Där har du kroken.
Men det svåra, att agna rätt sorts bete och lägga ut kroken så den hugger tag i rätt tidpunkt, det överlåter jag till dig att klura ut.
När du gjort det kan jag däremot gärna ge dig respons och tips som kan ge dig större fiskelycka. Lektörsutlåtanden och analys av det första kapitlet kan du läsa mer om här.
Lycka till med skapandet av din ”killer hook” och alla andra delar i skrivandet!
Obs! Oavsett vilken krok du väljer att använda så tänk på att även enkla beten kan fungera. Men mask kan vara ganska klyschigt och motsats till originellt. Varför inte prova något lite mer nytänkande och fräscht?
P.S Här är böckerna med öppningsmeningarna från mitt förra inlägg:
Flickan som lekte med elden, Stieg Larsson
Sandmannen, Kepler
Liv till varje pris, Kristina Sandberg
Ur vulkanens mun, Helena Von Zweigberck