Deckarförfattaren Jakob Mjöbring

Jakob Mjöbring har skrivit böckerna Köld, Snö och Is. En deckarserie med fristående historier som utspelar sig i ett vackert, kyligt Norrland och berättelserna drivs framåt av den tuffa och egensinniga kriminalpolisen Katja Lyss.
Här får du veta lite mer om Jakob, som förutom författarskapandet är en profilerad bloggare och kommunikationskonsult:


Beskriv vem Jakob är med 3 ord

Optimist, pacifist och feminist.

 

Hur fick du idén till serien om Katja Lyss?

Oj, var kommer idéer ifrån? Katja fanns liksom bara där den dagen när jag tänkte testa att få ihop en deckare. Självklar, cool och feminist, förstås. Att det blev en serie hänger mer på att jag älskar att skriva och fick liksom inte nog. När en var färdig ville jag testa en ny idé.

 

Dina bästa råd till den som vill skriva en bok:

Mitt enklaste och bästa tips är att ha ett helt eget program (helst också en helt egen dator, om man har råd med det) för själva skrivandet. Jag har valt att skriva i Scrivener som är ett skrivprogram, och bara en så enkel sak som att ha ett dedikerat program att skriva i har hjälpt mig att fokusera på rätt saker då jag väl sätter mig vid datorn. Det mer avancerade tipset är att tillåta dig själv att vara lite organisk i ditt skrivande – sätt en ram men tänkt inte ut allt i detalj utan låt karaktärerna få påverka din historia på vägen. Det bli väldigt mycket roligare då!

 

Vilka böcker läser du helst?

Läser mest deckare, tyvärr. Skulle gärna bredda mig, men trillar ofta tillbaka till thrillers, men inbillar mig att mitt skrivande skulle må bra av att läsa mycket mer och bredare. I vilket fall läser jag helst goda hantverkare som Jo Nesbö och Michael Connelly, som nog är mina förebilder. Tycker även om Johan Theorins stil. Apropå skrivande älskar jag Stephen Kings bok ”Att skriva”, som nu finns på svenska igen. Lekfullheten i den är så skön samtidigt som han faktiskt ger handfasta råd, som han inte ens själv följer hela tiden, verkar det som. Kul bok!

 

Har du planer på att skriva fler böcker?

Ja! Jag skriver på en fortsättning på Katja Lyss, en fyra som tar vid i New York där Snö slutade. Den blir nog mer global, men ska avslutas absolut längst upp i Norrland, är tanken just nu i alla fall. Skriver även på en annan thriller som är placerad i min andra hembygd Laholm och Båstad och där tillåter jag mig faktiskt att vandra tillbaka i tiden och bli lite nostalgisk, vilket jag annars nästan aldrig vill vara annars. Historien finns i mig redan och det ska bli intressant och se om jag fullföljer och hur det i så fall slutar. Har även skrivit lite kortare ungdomsdeckargrejor till min 10-åriga dotter som just nu slukar böcker, får se om jag utvecklar det vidare eller ej. Så just nu många härliga projekt, och förstås alldeles för lite tid!

Här kan du läsa smakprov ur trilogin och köpa böckerna!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *