
En novell kan vara det perfekta formatet att börja med som skribent/författare.
Istället för att planera och skriva en lång roman som innehåller parallella handlingar, sidospår och många karaktärer kan novellförfattaren koncentrera sig på kärnan i berättelsen, fokusera på en eller några specifika karaktärer och förmedla ögonblickshändelser.
I det här blogginlägget får du konkreta tips och inspiration för att komma igång med att skriva din allra första novell. Och vill du ha ännu mer stöd? Längst ner hittar du en inbjudan till en gratis workshop om att skriva novell – perfekt för dig som vill komma igång på riktigt.
Tips 1. Välj ut ett specifikt ögonblick
En novell är inte en roman i miniformat. Du behöver inte täcka ett helt livsöde eller skapa ett komplicerat världsbygge. Fokusera i stället på ett specifikt ögonblick, en avgörande händelse eller ett känsloläge. Det kan vara ett ögonblick av svek, en oväntad återförening, ett barndomsminne – något som förändrar allt för karaktären, om än bara lite.
Tips 2. Utgå från en karaktär med ett behov eller en konflikt
Bra noveller kretsar ofta kring en tydlig karaktär som vill något – men som hindras av något eller någon. Det kan vara ett yttre hinder (en person eller en situation) eller ett inre hinder (rädsla, skuld, skam). Du behöver inte ha hela bakgrundshistorien klar, men ju tydligare du känner karaktärens drivkraft, desto mer levande blir texten.
Fundera på:
- Vem är huvudpersonen?
- Vad vill hen?
- Vad består hindret/hindren av?
Tips 3. Skriv först, redigera sen
En av de vanligaste fallgroparna för nya novellförfattare är att försöka skriva perfekt direkt. Det hämmar flödet. Tillåt dig att skriva rått, ofullständigt, hackigt. Skriv som om ingen ska läsa – det viktiga är att få ner berättelsen.
Du kan alltid gå tillbaka och redigera senare. I redigeringen kan du forma om berättelsen, men det kräver att något finns nedskrivet först.
Tips 4. Bestäm en ungefärlig längd på novellen
Noveller kan innehåll allt från några hundra ord till tiotusentals, men för en första novell kan det vara lagom att sikta på 1 000–3 000 ord. Det ger utrymme att utveckla en idé, samtidigt som det korta formatet gör att du snabbt blir färdig med ett första utkast. När du vet att du inte behöver skriva mer än tre sidor, blir det lättare att börja. Målet känns möjligt att nå.
Tips 5. Använd skrivövningar för att komma igång
Om du fastnar i tanken kring VAD du ska skriva kan en enkel skrivövning lösa knuten. Här är några exempel:
- ”Vad händer om …”: Skriv en scen där en person får ett oväntat besked som vänder upp och ner på vardagen.
- Utgå från en bild: Välj en bild och skriv en scen som utspelar sig precis innan eller efter ögonblicket som bilden fångar.
- Inledningsmening: Börja med en mening som “Det var sista gången hon såg honom.”
Sätt en timer på 10–15 minuter och skriv utan att stanna. Övningarna kan väcka idéer till hela noveller.
Tips 6. Läs noveller – och studera dem
Att läsa noveller är kanske det bästa sättet att lära sig skriva dem. Välj både klassiska och samtida författare – titta på hur de bygger upp berättelsen, hur snabbt du lär känna karaktärerna, hur de avslutar.
Fundera på följande medan du läser:
- Hur snabbt väcks mitt intresse?
- Vad får mig att känna något?
- Hur slutar berättelsen?
Att läsa som en skrivande person gör dig bättre som författare.
Tips 7. Våga skriva om det lilla, enkla, vardagliga
Många nya författare tror att man måste skriva något storslaget för att det ska bli något läsvärt. Men de starkaste novellerna är ofta de som fångar något till synes enkelt – en blick, en tystnad, en minnesbild – som rymmer något större.
Det är ofta igenkänningen, känslan, atmosfären som stannar kvar hos läsaren. Och det kräver inte storslagna intriger – det kräver närvaro i det lilla.
Mer om hur du skapar denna närvaro, hur du planerar novellens handling och kommer i mål med en riktigt bra novell får du tips om i Skrivfokus workshop ”Skriva novell”.
Ta del av gratis workshop: skriva novell!
Vill du ha hjälp att verkligen komma igång och skriva din novell? Då är du varmt välkommen att ta del av denna kostnadsfria workshop om att skriva novell med novellfantasten och redaktören Jörgen Leidebrant. Under workshopen får du:
En tydlig struktur för hur du kan bygga upp en novell
Skrivövningar som får igång kreativiteten
Konkreta tips på hur du börjar, håller igång – och avslutar
Inspiration att ta steget och skriva din berättelse
Workshopen passar både dig som aldrig skrivit förut och dig som vill komma vidare med en idé.
Aktuell workshop är inspelad och skickas till din mejl så att du kan ta del av den direkt. Klicka på knappen nedan för registrering.