Lisa Christensen – romandebuterade i pandemin med Spela roll

Grattis Lisa till din debutroman Spela roll, som gavs ut våren 2020 på LB-förlag!

Vill du berätta lite om dig och ditt skrivande?

Tack! Jag har alltid varit en kreativ person som hållit på med någon form av skapande. Redan när jag var barn ville jag bli författare och har skrivit små berättelser sedan jag lärde mig skriva. Jag var även en bokslukare från tidig ålder. Eftersom böcker alltid har varit en stor del av mitt liv läste jag litteraturvetenskap på Stockholms universitet. 

 

På det privata planet är jag gift med en man från Danmark och vi har tre barn. Jag är född och bor i Stockholm, men har även bott utomlands i perioder, bl.a. i London. Andra länder och kulturskillnader är något som jag tycker är intressant vilket också märks i mitt skrivande. När jag inte skriver jobbar jag med marknadsföring av språkkurser utomlands för stiftelsen Internationella Skolorna.

 

Tre ord som beskriver dig som person:

Kreativ

Känslosam

Njutningsmänniska

Foto: Jakob Christensen

Hur har det varit att debutera som författare? Har det varit som du trodde eller har du stött på överraskningar?

Jag hade inte räknat med att min debut skulle sammanfalla med kulmen på en historisk pandemi, så det har varit färre fysiska event än jag trodde att det skulle vara. Jag har inte kunnat ha en fysisk bokrelease, författarsamtal etc. Jag har bara haft en boksignering och den var utomhus en vacker sommardag. Men annars har det självklart varit helt fantastiskt att debutera! Det har varit så roligt att läsa recensioner och få respons på det man har skrivit. Jag är också tacksam över att ha fått möjligheten att uppmärksamma min bok och ämnen som utanförskap och rasism på t.ex. Nyhetsmorgon. Det var mer än jag hade vågat hoppats på!

Hur kom du på idén till boken och vad handlar den om?

Spela roll handlar om tre olika karaktärer: 13-årige Nikolaj i 80-talets Sovjet får av misstag någon annans kärleksbrev från väst och inte kan motstå att svara som om breven var till honom. Svenska Élodie bor i samtida London och söker efter sin identitet. Den svarta amerikanske soldaten William är trött på rasism och förtryck. En dag får han nog och deserterar från Vietnamkriget – och hamnar i Sovjet. Den borttappade kärlekshistorien löper som en röd tråd genom boken. Romanen berör teman som rasism, rasifiering, utanförskap och mellanförskap, men det handlar också om drömmar och verklighetsflykt. Jag skriver om romankaraktärer som faller utanför normen och spelar olika roller för att passa in eller för att ta sig ut.

Den ursprungliga idén fick jag faktiskt av en verklig händelse i Paris. Jag fick höra talas om en tjej som hade blivit dumpad och ville ”bli” den nya tjejen, klä sig som hon osv. Sedan är det inte så mycket kvar av det startskottet och historien fick förflyttas till London istället, men jag började fundera på vad i det förflutna som hade fått den där tjejen att reagera som hon gjorde. Och där någonstans föddes idén om rollspel och identitetssökande. När det gäller delen med den amerikanske desertören inspirerades jag av berättelser från min mormor som hade två amerikanska vietnamdesertörer boende hos sig i Stockholm på 60–70-talet. De hade flytt genom att hänga under tåg genom Sovjetunionen. Jag började fantisera vidare om vad som hade hänt om någon blivit kvar i Sovjet. Idén med trettonårige Nikolaj bara kom och liksom skrev sig själv, det var bara att hänga med, haha!

Hur lång tid tog det att färdigställa boken – från idé till färdig bok?

Det var en lång process och de olika berättelserna växte fram i olika perioder. Från början förstod jag inte själv hur delarna och karaktärerna hängde ihop, jag visste bara att de gjorde det på något sätt och fortsatte skriva. När bitarna sedan föll på plats och jag insåg hur allt hängde samman var det en fantastisk aha-upplevelse! Men att skriva en roman som växer fram organiskt är ett omständligt sätt att skriva på. Man hamnar på många villovägar innan man hittar rätt. Det är svårt att säga hur lång tid skrivprocessen tog för jag hade långa uppehåll emellan, la ner projektet och tog upp det igen. Min romanberättelse har genomgått många metamorfoser, men den berättelse som nu är boken tog kanske 2–3 år att skriva. Och lägg sedan till år av luckor, tvivel och litterära villovägar från allra första idén …

Vem riktar sig boken till?

Jag fick en gång en kommentar om att boken var en bladvändare som både kunde tilltala litteraturälskare och en bredare publik så jag hoppas att jag riktar mig till en vid målgrupp! 

Författarintervju Lisa Christensen + Spela roll + Skrivfokus

Lisas debutroman Spela roll, LB förlag

Vad läser du helst själv?

Jag läser gärna böcker av Nicole Krauss, Lina Wolff och Jonas Hassen Khemiri. För mig är språket och intressanta, mångfacetterade karaktärer viktiga element och jag tycker också om böcker som har en liten twist, gör något oväntat formmässigt eller har ett innovativt uttryckssätt. Och så vill jag bli berörd!

Vad har varit det mest utmanande i ditt skrivande?

Eftersom jag har lättast för det karaktärsdrivna och litterärt ”fluff” måste jag hela tiden tänka på att det också ska vara spännande och händelsedrivet. Jag kan lätt vandra iväg på villovägar för att jag blir uppslukad av något sidospår, av vackra formuleringar eller fångas av en bikaraktär.

Skriver du på en ny bok?

Ja, jag skriver på en ny roman som förhoppningsvis ska bli den andra delen i en löst sammanhållen trilogi, eller triptyk, om utanförskap. Det är inte samma huvudkaraktärer, men någon karaktär från Spela roll skymtar kanske förbi i en liten cameoroll.

Har du några råd att dela med dig av till andra som vill lyckas med sitt skrivande och ge ut sin bok?

Ge inte upp, våga tänka i nya banor och skriv den bok du själv skulle vilja läsa! Att skriva tar tid och ju mer du skriver desto bättre blir du. Påbörja gärna nästa manus när du har skickat till förlag så har du fokus på något annat medan du väntar. Inspireras av dina favoritförfattare och läs mycket. Jag kan även finna inspiration från oväntat håll – jag tycker att en del sportjournalister skriver rappt, rytmiskt och roligt – så låt dig inspireras av vad som helst som kan ge dig ny input!

Stort tack Lisa och lycka till i ditt fortsatta författarskap!
 
 

Instagram: @lisachristensen_author

Facebook: @lisachristensenauthor

 

Boken finns i din lokala Akademibokhandel samt här:

 https://www.adlibris.com/se/bok/spela-roll-9789177991403    

https://www.bokus.com/bok/9789177991403/spela-roll/

Kolla in ännu fler skrivtips på Skrivfokus här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *