Motivation och skrivlust

Har du skrivit något i sommar?
Ledig tid och förhoppningsvis minskad stress är bra förutsättningar för att få motivation och lust att skriva. Men ibland, trots goda förutsättningar kan det vara svårt att få skrivandet att bli av. Nedan kommer några tips för att hålla skrivprocessen levande. Kolla om du har dessa framgångsfaktorer i ditt skrivliv:

Tydligt mål och delmål
Att ha ett tydligt mål är viktigt för att hålla motivationen levande. Men att skriva en bok är inget litet projekt och ibland kan målet upplevas så avlägset att det känns som att du aldrig ska nå dit. Då är det lätt att både motivation och lust försvinner. Att planera in delmål och milstolpar i ditt skrivande är perfekt för att uppnå mål under vägen. Så planera in flera delmål och fira när du når dem!

Realistiskt mål och flexibilitet
Målet behöver vara realistiskt. Har du satt upp ett för stort mål och kanske för snäv tidsplan kan det visa sig i form av ”skrivkramp”, stress och frustration.

En balans mellan att hålla en viss planering är förstås bra, men flexibilitet är också viktigt om det visar sig att målet du satt inte kan nås inom din tidsram. Att kunna planera om men samtidigt hålla kursen och arbeta mot målen, även när det är utmanande, är avgörande för att lyckas.

Prioriterat
För att lyckas behöver ditt skrivande vara prioriterat. Till att börja med prioriterat av dig själv, men även omgivningen kan behöva involveras och förstå att skrivandet är viktigt för dig. Avsätt tid för ditt skrivprojekt. Kom ihåg att en bok nästan alltid tar längre tid att färdigställa än du först trott.

Vad behöver du prioritera bort i ditt liv för att frigöra mer tid för skrivandet?

Kom vidare om du kör fast
Avgörande för att lyckas hela vägen med din bok är att inte ge upp när det tar emot. Ibland kanske du känner att det är meningslöst, att det du skriver är hopplöst dåligt eller att skrivandet tar för mycket tid och energi av dig. Försök identifiera varför du kört fast. Kanske har du bara en tillfällig svacka där stress och frustration fått ta för mycket plats. Kanske är det någon del i skrivandet du behöver utveckla. Att känna sig frustrerad kan vara ett tecken på att du vill något med din text som du har svårt att se en lösning på. Om du kan se det som en utmaning, som du har en möjlighet att lösa, kan frustrationen vändas till något konstruktivt. Försök hitta inspiration för att ta dig vidare. Kanske en skrivkurs eller feedback utifrån kan hjälpa. Kanske behöver du vila en liten stund från projektet (obs! inte för länge) eller inspireras av andra. Något så enkelt som att läsa en bok i din genre eller se en film kan få ditt eget skrivande att lossna. Kom ihåg att det du skriver inte behöver vara perfekt i början. Du kommer att ha flera chanser att vässa och putsa ditt manus under resans gång.

Håll igång skrivlust och drömmar!
Samtidigt som målet behöver vara realistiskt – glöm inte bort varför du skriver. Håll igång din dröm och kom ihåg de stunder som ger dig energi och lyckokänsla. Även små steg tar dig närmare målet, steg för steg.

Var envis men snäll mot dig själv. Uppskatta de framsteg du gör och glöm inte bort att fira när du når dina mål. Alla de små delmålen på vägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *