Skriv psykologisk thriller

I en psykologisk thriller är stämningen och känslan av underliggande fara centralt.

Spänning är berättelsens livsnerv, det som driver handlingen framåt. Läsaren behöver få oroa sig, förvänta sig saker, se fram emot upplösningen och behålla sin nyfikenhet fram till slutet.

Spänningen i en thriller handlar om så mycket mer än storyns dramatiska höjdpunkter. Minst lika viktigt som dessa stora händelser är det som sker före och mellan. En story behöver variera mellan toppar och lugnare återhämtning. En berättelse som består av oavbruten action och dramatik tröttar ut läsaren. Förväntan och spänning som kommer av att det finns lugnare ögonblick i händelseutvecklingen är nödvändigt för att läsaren ska känna engagemang.

Låt läsaren längta efter att få veta vad som ska hända. Servera dramatiska händelser i lagom portioner för att hålla intresset vid liv.

Mellan höjdpunkterna handlar det alltså om att bygga upp spänningsnivån. Att ge små hintar, låta något skava, låta faror lura i hörnen …
Ibland kan nya konflikter och hinder uppstå för att höja ribban för vad karaktärerna behöver genomgå och lösa. Men det behöver inte alltid tillkomma nya problem. Det handlar också om att ge löften som gör att läsaren bryr sig om vad som händer och vill veta hur det ska gå.

När du ska skriva en psykologisk thriller behöver du också satsa på att bygga upp intressanta och komplexa karaktärer. Kanske är karaktärerna inte vad de verkar vara på ytan? Eller så döljer de något även för sig själva? Nyttja psykologiska knep för att göra karaktärerna komplexa.

TIPS! Lägg ned tid på att planera storyns dramaturgi och skapa spännande karaktärsporträtt.
Nyttja språket och använd gestaltning för att få till spänning och rätt känsla!


Frågor du kan ställa i planeringsstadiet:

  • Vilken stämning vill du förmedla?
  • Vad är sant och vad är falskt i storyn?
  • Vilka hemligheter bär karaktärerna på?
  • Vad vill du att läsaren ska fråga sig?
  • Hur kan du förstärka läsarens oro och farhågor utan att avslöja för mycket?

Sugen på att skriva en psykologisk thriller?

Här kommer några skrivövningar som igångsättare:

  • Skriv en scen som väcker oro och känsla av underliggande fara (utan att förklara vad det egentligen handlar om).
  • Skriv en scen där en karaktär ger dubbla budskap (säger en sak men kanske menar något annat, vilket kan visa sig genom kroppsspråk, tonfall eller att orden kan tolkas på olika sätt).
  • Skriv en scen där miljön (som din huvudkaraktär upplever) egentligen beskriver karaktärens inre demoner.

Lycka till!

Dela gärna med dig av en kort scen/smakprov i en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *