Sofia Ymén har publicerat två av de planerade tre delarna i sin bokserie som utspelar sig på den småländska landsbygden i den fiktiva byn Österby. En liten by där alla på gott och ont känner till allt om alla, med allt vad det innebär i form av vardagsintriger och väl begravda hemligheter.
Det är hjärtevärmande berättelser om vägen till att hitta både sig själv och kärleken.
Tre ord eller meningar som beskriver vem Sofia Ymén är:
Författare och småbarnsmamma som skriver och läser böcker samtidigt som hon vänder pannkakor, undviker att trampa på legobitar och plåstrar om skrapade knän.
Skulle du själv säga att du skriver feelgood eller romance?
I en romance står kärleksrelationen i centrum, i det avseendet skriver jag inom romancegenren. Sedan har mina böcker feelgoodinslag så som mysiga miljöer, stora familjer, vänner och bybor som på olika sätt påverkar kärleksparet.
Vad är speciellt för denna genre?
Det som är speciellt med romancegenren är just att den sätter kärleksrelationen i centrum. Oavsett vilken nivå man vill lägga sin romance på, kysk som Jane Austen eller erotisk som Fifthy Shades, handlar det rent dramaturgiskt om att bygga upp en kärleksrelation mellan två karaktärer. Huvudpersonerna får inledningsvis gärna stå i konflikt med varandra men känner genast en motvillig attraktion till varandra som de inte kan låta bli att agera på. En romance slutar alltid lyckligt, karaktärerna ska få varandra till slut. Den stora utmaningen för författaren är att hela tiden bygga på med hinder och vändpunkter som gör att det ändå framstår helt omöjligt för läsaren att karaktärerna faktiskt kommer att få varandra till sist.
Eftersom romancegenren är relationsdriven är det särskilt viktigt för författaren att verkligen arbeta med sina karaktärer. Ge dem en ordentlig bakgrund och tydliga drivkrafter så att läsaren förstår vilka de är varför de agerar som de gör. Trovärdighet och igenkänning är viktigt. Läsaren måste kunna knyta an till karaktärerna och vilja lära känna dem, heja på dem.
Vad inspirerar dig i ditt skrivande?
Pusslet som det innebär att bygga en story, att skapa nya karaktärer och lära känna dem. Att efter allt arbete få hålla boken i händerna och höra vad läsarna tycker om den.
Inspiration till själva berättelserna hittar jag överallt. Det kan vara något någon berättar vid fikarasten, något jag läser, ser eller hör som jag inte kan släppa. En tanke som hänger kvar och något jag kan omformulera till en idé genom att ställa frågan: Vad skulle hända om?
Man ska heller inte vara rädd för att inspireras av andra författare. Ett gott råd är att läsa mycket inom genren du vill skriva. Det finns så många skickliga författare som glänser när det gäller gestaltning, dialog, karaktärsfördjupning, förmåga att skapa en story.
Favoritbok/favoritförfattare
Nora Roberts har alltid varit en favoritförfattare. Hon skriver rapp dialog, broderar ut mysiga miljöer och skapar charmiga berättelser. En favoritbok som jag läst många gånger är ”Midvinter” av Rosamunde Pilcher. Hon har förmågan att väva samman många olika trådar och karaktärer till en helhet, hon väcker känslor och gör det även hon i trivsamma miljöer.
Pågående projekt:
Just nu skriver jag på den tredje delen i serien om Österbys hjärtan. Nu ska alla trådar knytas samman, det är en riktig utmaning.
Första delen: ”Hemma där hjärtat väntar” finns till exempel här: bokus och på storytel