Skrivprocessen – tungt arbete eller ren magi?   

Hur ser din skrivprocess ut?

  • Sätter du dig ned och skriver fritt och intuitivt, på känsla?
  • Borde du sätta dig ned och skriva men allting annat kommer i vägen?
  • Sitter du och stirrar uppgivet på ditt tomma dokument?
  • Börjar du skriva exakt när din skrivtid börjar och när du slutar har du nått ditt planerade mål för dagen?
  • Skriver du det som du har lust med just nu och justerar ditt halvluddiga synopsis?

När jag analyserar mitt eget skrivande känner jag igen nästan alla scenarion, förutom nummer fyra.
Att jag sätter mig ned och skriver ett visst antal ord, viss tid, ett visst antal sidor… nej, det har nog inte hänt.

Jag är en, anser jag själv, ganska strukturerad person som tycker om att arbeta mot delmål och slutmål.
Jag håller vad jag lovar och vill gärna att saker ska gå som planerat.
Men i skrivandet vill jag ändå behålla en viss frihet.

När vi pratar om skrivandet blir det ofta tekniskt, strukturerat och formulerat i liknelser som verktyg.
Din historia grävs och mejslas fram, med hammare skapar du textens speciella rytm och med en hantverkares stadiga hand varierar du rytmen. Du svarvar och filar och putsar tills texten är fulländad. Både djup, känsla och enkelhet i ett.

Ja, skrivandet beskrivet som ett strukturerat hantverk, med din egen spännande verktygslåda att ta till i ditt skapande, är en träffande liknelse. Jag tror absolut på att skrivandet kan utvecklas genom medvetenhet och olika tekniker. Att strukturera och planera sitt projekt är oftast en fördel, i alla fall om målet är en färdig produkt.

Men glöm inte bort den kreativa processen. Det magiska, som pirrar i kroppen och får dina fingrar att dansa över tangenterna. Även om det som kommer ur dig spontant sedan stryks är det viktigt att inte hämma det fria, det ocensurerade och oplanerade.

Det är ju i den processen som guldkornen kan vaskas fram.

Jag har själv varit med om att fokusera för mycket på målet, den färdiga produkten. Jag arbetade flitigt och strukturerat men glömde att väva in det magiskt kreativa. Det som ger berättelsen liv och näring.

Så utan kreativitet förlorar texten sin gnista.
Och utan struktur går vi lätt vilse och når aldrig målet…

Det behövs med andra ord både planering/logik och fri kreativitet.
För att nå bäst resultat behövs en balans, både i skrivandet och i en själv.

Att vara målinriktad är bra men se till att inte tappa bort det magiska på vägen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *