Att skriva feelgood, en växande genre

Att skriva feelgood

Vad är feelgood?

Det föreligger knappast några tvivel om att feelgood som genre syftar till att få människor att må bra, både inom litteratur och film. Däremot var begreppet feelgood inget vedertaget begrepp för inte alls så länge sedan. Vanligare beskrivningar var romantisk komedi eller chicklit. Idag kan man nog säga att feelgood har blivit ett paraply för ett brett spann av underhållning som i grund och botten handlar om relationsdrivna berättelser. Det kan vara allt från Jojo Moyes hjärtskärande Livet efter dig till Fredrik Backmans både gripande och roliga En man som heter Ove eller Catharina Ingelman Sundbergs humoristiska Kaffe med rån (startskottet för en serie om en upprorisk pensionärsliga).   

Kärnan i att skriva feelgood är skildringar av mänskliga relationer på jordnära, charmiga, underhållande sätt. Det kan men behöver inte nödvändigtvis kretsa kring kärleksrelationer. Vänskaps- eller familjeband är lika vanligt, liksom att karaktärerna är sådana man har lätt att tycka om eller som man åtminstone vill väl. Ibland har karaktärerna udda egenheter eller egenskaper som sticker ut. Allt beroende på om syftet är att skriva en finstämd eller en lite  knasig och humoristisk feelgood.  

Och att det skulle finnas en regel att romaner i denna genre måste ha lyckliga slut stämmer inte riktigt, även om det kanske är det vanligaste. Det som däremot är ett måste i berättelserna är att de får läsaren att känna sig upplyft, inspirerad, glad eller hoppfull när hen slår igen boken. Det är löftet du som feelgood-författare har avlagt till din publik.

Skillnaden mellan feelgood och romance

Ibland uppstår frågan och diskussionen om det är någon skillnad på feelgood och romance och i så fall vilken? Det är inte alls konstigt eftersom de har många beröringspunkter. I en romance är det kärleksrelationen som är det centrala. Utan den – ingen romance. I feelgood kan, som tidigare nämnts, en kärleksrelation vara viktig men oftast är det inte den som är det allra mest centrala. Tänk exempelvis på de tidigare nämnda romanerna En man som heter Ove och Kaffe med rån – där är det andra teman och skeenden som driver berättelserna framåt.

Feelgood 2 till inlägget på Skrivfokus.se

Fördomar om en växande genre

En inte helt ovanlig uppfattning är att feelgood-genren skulle vara fluff utan tuggmotstånd. Så ser ytterst få utgivna böcker ut, om någon. Dramaturgin krävs självklart på samma sätt i feelgood som i thrillers, deckare eller barnböcker. Det kan definitivt bli riktigt mörka stunder i en feelgood innan det vänder. För det är löftet till läsaren – att det jobbiga kommer att vända och lösa sig på ett eller annat sätt.

Under flera år har feelgood som genre vuxit sig allt starkare och sedan 2017 finns den aktiva Facebookgruppen Feelgoodfredag för alla som älskar genren och som i skrivande stund har nästan 6500 medlemmar! Det har spekulerats i att genren kommit så starkt för att läsare allt mer har sökt sig till det hoppfulla och fina i feelgood när omvärlden ser ut som den gör. 

På Facebook hittar du även bokcirkeln Feelgoodkollektivet, i Selma Stories regi.

2018 anordnades den första Feelgood-festivalen i Mariefred där författare och läsare i genren samlades för att träffas och för scensamtal. Den blev en succé och sommaren 2021 anordnas den för fjärde året i rad. 

bokutgivning

Att skriva feelgood – fyra tips

  1. Miljöerna har ofta en stor betydelse för att skapa en härlig inramning och stämning.
  2. Tänk relationer – allt från vänskap till kärlek – och personlig utveckling hos huvudkaraktärerna.
  3. Karaktärerna får gärna vara knasiga, charmiga, ”egna” etc. Det skapar engagemang.
  4. Det får absolut bli tufft och jobbigt för karaktärerna men det måste vända så att läsaren lämnas med en skön, ljus känsla.

Behöver du hjälp med att komma vidare med ditt feelgood-manus?

Via Skrivfokus kan du få hjälp med skrivcoachning under skrivandets gång och lektörsläsning om du har ett färdigt manus som du vill utveckla och vässa till inför inskick till bokförlag!

Är du redo att skicka ditt manus till förlag?

Har du redan ett färdigt och välvässat bokmanus  som du vill erbjuda ett förlag att ge ut? I så fall är du varmt välkommen att skicka ditt manus till JW förlag – ett schysst litet bokförlag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen