Lektören – den professionella läsaren som utvecklar bokmanuset

Lektör, redaktör, korrekturläsare … Begreppen är många att hålla isär. Är du en ny aspirerande författare kan detta vara förvirrande. Här får du veta mer om lektören – den professionella läsaren som utvecklar bokmanuset!

Lektören

Lektörer är professionella läsare som har skiftande bakgrund men oftast är de utbildade inom litteraturämnen, har gått en lektörsutbildning (som tidigare fanns i Sverige) eller är självlärda. Kanske är lektören själv författare och har stor erfarenhet av skrivande och manusutveckling. Vägarna är som sagt vitt skilda. Det krävs alltså ingen licens eller liknande och yrkestiteln är inte skyddad. Därför är det viktigt att anlita rätt person för uppdraget.

Lektören granskar och utvecklar bokmanuset genom att peka ut styrkorna i texten och de områden som behöver utvecklas, i större drag än en redaktör gör (som går på djupet), som exempelvis:

  • Dramaturgi
  • Karaktärer
  • Gestaltning
  • Tempo
  • Miljö
Lektören - den professionella läsaren som utvecklar bokmanuset
Jenny Westerlund, lektör på Skrivfokus

Rätt tidpunkt för att anlita lektör

När bokmanuset är färdigskrivet är det bra om du låter det vila ett tag och sedan göra en egen genomläsning och se och fundera på om det är något du själv upptäcker att du vill eller bör ändra. Redigera sedan texten innan du skickar det för lektörsläsning för ju färdigare manuset är, desto mer får du ut av lektörstjänsten.

Om det är något specifikt du märker att du skulle vilja förbättra men inte riktigt vet hur  berätta det i samband med beställning av lektörsläsningen. Då kan jag fundera på hur det kan lösas i samband med textgenomgången.

 

Lektörsläsningen

Mitt sätt att jobba med ett bokmanus går till på följande sätt. Jag börjar med att läsa manuset snabbt en första gång och sedan går jag igenom det en vända till för att se över innehållet mer i detalj. Mitt fokus i första läsningen är främst struktur, dramaturgi och upplevelsen som helhet.

I samband med den andra läsningen fokuserar jag mer på sådant som språk, rytm och ordval. Under lektörsläsningens gång brukar jag göra egna anteckningar och efteråt skriver jag ett lektörsutlåtande där analys och bedömning av olika delar ingår. I utlåtandet ingår en sammanfattande bedömning och ett förslag till handlingsplan. Vad författaren kan arbeta med för att vässa manuset på olika nivåer.

 

Mitt bidrag som lektör

Jag har öga för både helheten och detaljerna i manuset och kan hjälpa till på ett pedagogiskt sätt så att författaren förstår hur hen ska jobba vidare för att lyfta texten och berättelsen. Jag ser var detta kan göras och presenterar anpassade lösningar för författaren. Ibland behöver kanske ordningen i strukturen stuvas om, drivet öka eller justeringar göras i rytmen eller hur man nyttjar språket. Utöver detta pekar jag på styrkorna i texten  allt för att det aktuella manuset ska bli så bra som möjligt.

 

 

Lektören - den professionella läsaren som utvecklar bokmanuset
Lektören - den professionella läsaren

 

Vilkas manus lektörsläser jag?

Både erfarna och aspirerande författare vänder sig till Skrivfokus för en lektörsläsning. Jag tar emot samtliga genrer inom både skönlitteratur och facklitteratur men inte lyrik. Oavsett om det handlar om en spännande thriller, en känslosam feelgood eller en fantastisk fantasy jobbar jag gärna med att utveckla det aktuella bokmanuset. En hel del berättelser är ju även en kombination av olika genrer och vissa författare är osäkra på genre och ämneskategori. Det kan då också vara något som analyseras under lektörsläsningen.

I samband med starten av JW förlag samarbetar jag från och med nu även med andra professionella lektörer kring de manus som kommer in till bokförlaget.  

 

Tips inför anlitandet av lektör

Välj en lektör som har relevant utbildning och erfarenhet. Det kan handla om att lektören, som jag, har gått en specifik utbildning för yrket och därefter har erfarenhet av att jobba med manusutveckling. 

Ett alternativ är att lektören själv är författare och gärna har utbildning inom litteraturvetenskap. Kunskaper i pedagogik och språk är förstås också relevant. Jag anser att en bra lektör både ska ha specifik kunskap och en förmåga att kunna förmedla sin analys och sina förslag om förbättringar till författare. Kolla alltid tidigare referenser och fråga runt bland andra som  har betalat för en lektörsläsning och fått ett lektörsutlåtande. Hur har tidigare kunder upplevt tjänsten?

Och kom ihåg detta: lektören – den professionella läsaren som utvecklar bokmanuset står alltid på din sida och vill det bästa för din text. Med hjälp av en duktig lektör kommer både ditt bokmanus och du som författare att utvecklas!

 

Här kan du kolla vad några av mina tidigare kunder tyckt om min lektörstjänst och du är varmt välkommen att höra av dig för att ställa frågor och boka en lektörsläsning!

 

Lycka till med ditt skrivande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *