Fängslar och överraskar sina läsare

Catrine Tollström är författare till två spännande thrillers och skrivhandböckerna Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet och Överraska dina läsare, en idébank för oväntade vändningar. Hon arbetar även som lektör och författarcoach och är med i Skrivfokus kurser: Skriv din bok – självstudiekurs och Skriv din bok – 20 veckors kurs.
I Skrivfokus författarporträtt delar Catrine bland annat med sig av sina erfarenheter kring förlags- och egenutgivning och delar med sig av sina bästa skrivtips!

 

Hur ser din skrivprocess ut?

Jag inser värdet av synopsis mer och mer för varje manus jag skriver. Därmed inte sagt att det är något som passar alla, men för mig som skriver thrillers med villospår, överraskningar och bihistorier blir det väldigt krångligt annars. Inom mitt synopsis kan jag hoppa omkring och skriva de scener jag för tillfället får inspiration till. Ofta börjar jag med slutscenen och bygger på med inledning och nyckelscener. Då vet jag vart jag är på väg, får en tydlig struktur och har lång tid på mig att fila på de viktigaste avsnitten. Jag har svårt att skriva kronologiskt från början till slut, eftersom jag kan råka få flow till vilken scen som helst inom berättelsen. De kapitel som skrivs i det tillståndet blir bäst, tycker jag. När jag skriver thrillers tar jag sikte på 1000 ord/kapitel och 90 000 ord för hela manuset.

En utomjordiskt viktig del av min process är att ha en spinnande katt i knät, hund på fötterna och bärpaj inom räckhåll. Givetvis!

 

Att ge ut böcker via förlag respektive att ge ut på egen hand:

Oj, det skulle jag kunna skriva en hel bok om. Det beror t.ex. på hur stort fokus du som författare får av förlaget och på vilket driv du har för att lära dig bokproduktion. Jag har erfarenhet av att inledningsvis bli utgiven via hybridförlag för att sedan plockas upp av ett stort förlag. Dessutom valde jag att ge ut mina skrivhandböcker på egen hand. Där såg jag ingen orsak att skicka manusen till förlag.

Om du vill ge ut helt själv kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att anlita proffs och att vara ordentligt insatt i hela kedjan med lektör/redaktör/manusutvecklare, sättare, korrläsare, omslagsmakare osv. Du behöver också vara duktig på marknadsföring, men det är en fördel även om du blir utgiven via ett traditionellt förlag. Om du inte råkar bli en av de få författare som förlaget väljer att lägga fokus på så kan du räkna med att få sköta det mesta av marknadsföringen själv. En gedigen kommunikationsplan som startar långt före tryck och en tydligt profilerad författarplattform är en fördel.

Om du anlitar ett hybridförlag behöver du inte lägga tid och skaffa kunskap kring alla delar som krävs för att göra en bok av ditt manus. Beroende på aktör får du även hjälp med att nå ut. Det är något du betalar för. Därför är det en fördel om du har en del pengar att avvara, för det finns ingen garanti för att boken kommer att sälja så bra att du får tillbaka din investering. Om den säljer bra kan du, beroende på hybridförlag, få större del av vinsten än vad du hade fått via ett traditionellt förlag. Läs på noga innan du skriver avtal.

Att bli antagen av förlag är ofta det bästa om du inte har tid, pengar, kunskap eller vägar för att nå ut med din bok på marknaden. Förlagen engagerar sig helst i personer som satsar seriöst och är villiga att själva bidra till att bygga upp sitt författarskap. En aspekt som ofta förbises i den här typen av frågor är betydelsen av status. Sannolikheten är stor att du får mer respekt i branschen om du är utgiven på ett aktat förlag. Det kan ha inverkan på din karriär.

 

Dina tre bästa tips för att engagera läsare:

Ren teknik på detaljnivå för att beröra och gripa tag om läsare har jag givit ut en hel handbok om. Här kommer ett par punkter som är mer övergripande.

  • Var autentisk och ha något att säga som får läsaren att tänka och känna.
  • Måla upp en berättelse som på något sätt sticker ut från mängden. Du kanske överraskar läsaren med oväntade twister, presenterar ett sällsynt skönt persongalleri, har en unik författarröst, lyfter fram ett högaktuellt ämne eller skildrar något ur en oväntad vinkel.
  • Utveckla romanfigurer som berör och gör dina scener engagerande genom att bygga upp förväntan, väcka nyfikenhet och skapa osäkerhet.

 

Vad inspireras du av i ditt skrivande?

Jag läser ofta poesi eller scener ur lämpliga böcker för att få inspiration till det jag har att jobba med. Musik är superviktigt för att jag ska få feeling. Varje manus får en egen låtlista på Spotify. Jag letar ständigt texter som förmedlar något för att väcka flow. Här delar jag med mig av min låtlista som jag lyssnar på generellt till skrivande.

 

Favoritförfattare och förebilder:

Jag hämtar t.ex. inspiration från noveller och dikter av Fredrik Lindström.
Anna Karolina inspirerar som thrillerförfattare. Jag tycker att hon skriver Sveriges bästa spänningslitteratur (ärlig åsikt, jag känner henne inte).

Favvisboken är Adjö herr Muffin, Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms barnbok som fångar livet så vackert. Jag gråter varje gång jag läser den. På ett fåtal sidor i all enkelhet beskriver de något som få skulle klara att förmedla om de så hade tusen sidor på sig. Här är ett klipp där jag presenterar min bokhylla.

 

Har du något pågående skrivprojekt?

Ja, flera som har legat i byrålådan i många år, t ex en humoristisk feelgood. Just nu redigerar jag en kärleksroman som skrivs under pseudonym, eftersom jag själv vill förknippas med psykologisk thriller.

Jag jobbar framförallt med ett thrillermanus som jag fick idén till 2011. Det blir en ”stor roman” och det svåraste jag tagit mig an. Berättelsen hade inte kunnat skrivas tidigare eftersom intrigen kräver allt jag hittills samlat i form av personlig mognad, utbildning inom beteendevetenskap, utbildning i skrivteknik och erfarenhet som författare och manusutvecklare.

Catrine Tollström, författare, lektör och författarcoach.
Webbsida med skrivtips: www.catrinetollstrom.se
Gilla gärna författarsidan på Facebook
Missa inte sidan med skrivtips på Facebook
Profiler på Facebook  Linkedin  Instagram
Utgiven på svenska, norska, finska och danska hos HarperCollinsNordic.
Skrivhandboken ”Fängsla dina läsare”.
Skrivhandboken ”Överraska dina läsare”.
Hur kan segerfavoriten försvinna mitt under Vasaloppet? Thrillern Loppet är en bladvändare med romanfigurer utöver det vanliga. Pocket, e-bok, ljudbok Provlyssna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *