I gränslandet mellan det möjliga och det omöjliga

Ida Lewin är författaren som nu i januari debuterade med boken Homo maior. 
En riktigt spännande berättelse som är den första delen i en triologi.

Lär känna Ida och ta del av hennes bästa tips för att lyckas med sitt skrivande i 
Skrivfokus författarporträtt.

Berätta vem du är Ida, med max tre meningar:

Jag är en hundtokig biokemist med man och två barn som valt att hoppa av ekorrhjulet och nu ger mig tid att hitta vad jag verkligen ska göra här i livet.

Hur fick du idén till boken Homo maior?

Jag började skriva boken för många år sedan, men kom av mig och visste inte riktigt vad jag ville med idén. Jag är utbildad biokemist och jag har ofta fantiserat om hur coolt det vore om det gick att dra alla försök lite längre. Om det som går att göra med DNA i bakterier och virus fungerade lika lätt i mer komplicerade system som människor. Dessutom gillar jag att fantisera om var myter kommer ifrån och gillar övernaturliga historier. Det var så jag funderade när jag började fantisera om Homo maior. Innan Homo sapiens blev den enda arten av släktet Homo på jorden fanns så många olika. Alla saknade något för att överleva men tänk om det inte varit så. Tänk om någon art överlevde genom att härma de som var mer lämpade? Homo maior är ett resultat av mina fantasier om andra människoarter.

Vem riktar sig boken till?

Jag tänker att Homo maior är skriven för unga vuxna. Huvudkaraktären är arton år, jag tror att den ultimata läsaren är en tjej i ungefär hennes ålder och som är nyfiken på världen. Men jag tror också att både lite yngre och något äldre personer som gillar spänning blandat med kärlekshistorier kan gilla Homo maior.

Det roligaste med att skriva:

Det roligaste med att skriva är att hitta på karaktärerna. Skriva vidare och på så sätt lära känna karaktärerna som om de var mina vänner. Ibland märker jag att jag inte alls kan följa min planering för storyn eftersom mina karaktärer aldrig skulle agera som jag tänkt i en uppkommen situation. Det är då som de känns som mest levande och det är då jag älskar skrivandet som mest.

Utmaningar i skrivandet och ditt bästa tips för de som vill lyckas:

För mig som är van att skriva vetenskapliga texter är det en utmaning att inte bli för kortfattad och direkt i mitt historieberättande. Att inte avslöja för mycket på en gång. När jag för ett drygt år sedan tog tag i manuset som legat vilande i några år var det ca tvåhundra skrivna sidor. Jag kastade bort de hundra första. Jag började om och då blev resten också omskrivna. Det var ett svårt beslut då, men så här i efterhand så var det värt det. När jag började om så visste jag mer vad det var jag ville skriva och då flöt det på. Jag skrev hela första utkastet på några månader.

Mitt bästa tips till alla som vill skriva en bok är att ge sig själv tiden och inte låta skrivandet komma sist på ”att göra”-listan. För mig fungerar rutiner bättre än inspiration.

Vilka böcker läser du helst själv?

Jag läser allra helst fantasy och dystopier, så har det alltid varit. När jag var yngre älskade jag vampyrromaner och fantasy med starka kärlekshistorier. Numer läser jag väldigt blandat, men varvar alltid till fantasygenren. Favoritförfattare just nu är: Siri Petterson, Brandon Sanderson och Marie Lu. Stora idoler är också Margaret Atwood, Steven King, Terry Goodkind, Stephanie Meyer och J K Rowling.

Till sist … har du planer på att skriva fler böcker?

Homo maior är den första delen in en triologi. Just nu håller jag på att finslipa mitt nästa manus Homo chimera som förhoppningsvis kan släppas under 2019. Sista delen är ännu inte färdig men har börjat ta form och kommer att få namnet Homo superior.


Omslagsbild Homo maior av Ida Lewin

Här kan du läsa mer om boken och beställa den!


Det borde inte vara möjligt för artonåriga Sofie att få ett forskarstipendium till ett av världens bästa universitet. Det borde inte vara möjligt att slita sönder en flygplansstol eller flytta en bil flera meter åt sidan med bara händerna. Naturvetaren i Sofie vet det. Men hur ska hon förklara att det hänt? 

Richard har hela sin familjs hemlighet att skydda. En hemlighet han kunde ge sitt liv för. Men han räknade aldrig med sin egen reaktion på Sofie. Hur hon skulle påverka honom över alla gränser. 

Tillsammans bryter de mot alla regler och när Richard berättar om hemligheten utsätter han dem båda för dödlig fara. Sofie inser att hon inte längre bara är forskaren, hon är också försöksdjuret. 

Homo Maior är en berättelse som utspelar sig i gränslandet mellan det möjliga och det omöjliga. Om kärlek som uppstår där man minst anar det. Oväntad vänskap, maktspel och en upplösning där Sofie måste inse hur lite hon vet om världen och om sig själv.
  

Hemsida: https://www.idalewin.se/
Instagram: @ida_lewin

Vill du också lyckas med din bok? Anlita Skrivfokus för lektörsläsning, redaktörsuppdrag, korrektur eller skrivhandledning. Läs mer HÄR om alla tjänster och priser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *