Rampfeber & att övervinna rädsla

Anna Johansson är 36 år och skriver för barn. Hon debuterade 2018 med boken Sally Superstjärnan. En bok som Skrivfokus fick äran att korrekturläsa innan den gavs ut via Idus förlag.

Vem är Anna som person och författare?

Jag är positiv och lugn, och har inte alls samma framåtanda och mod som huvudpersonen i boken Sally 🙂 Däremot hoppas jag att jag uppfattas som en omtänksam och snäll person. Jag är en positiv person som älskar att skriva och skriver gärna om texten en miljon gånger (känns det som!)  innan jag är riktigt nöjd.

Hur ser din skrivprocess ut?

Det börjar med att jag får en idé till en bok. Det kan vara en titel, ett namn eller kanske ett tema. I Sally Superstjärnan är temat rampfeber. När jag väl skriver går det ganska snabbt att forma berättelsen och sätta de stora penseldragen till historien. Det som är mer utmanande är att redigera, skriva om och justera så att berättelsen blir så bra det bara går. För att göra det krävs tid. Jag behöver ofta paus från min egen text, för att sedan gå tillbaka och arbeta med den med nya ögon. Här hjälper det att ha någon annan som stöd. Att ha någon som kan läsa och ge feedback är guld värt. Vad som är självklart för mig som har skrivit texten, kanske är oklart för den som läser för första gången. Jag brukar tänka att det kanske krävs en person för att skriva ett manus, men det behövs flera stycken för att manuset ska bli den allra bästa versionen av sig själv. När man skriver bilderböcker har man dessutom förmånen att arbeta med en illustratör. Berättelsen lyfter med fina bilder och att se slutresultatet med text och bild tillsammans är så himla roligt!

Hur fick du idén till denna bok? 

Boken handlar om rampfeber och vad som händer i kroppen när man blir nervös och hur det känns när man övervinner rädslan. Jag fick idén till boken eftersom jag själv drabbas av rampfeber ibland, speciellt när jag var liten men även i vuxen ålder. Jag ville förmedla känslan av att det inte gör så mycket om benen skakar, orden försvinner eller om det blir fel. Vem vet, kanske kan nervositeten bidra till att nya tankar och idéer uppstår?

Vem riktar sig boken till? 

Boken riktar sig till åldersspannet 6-9, men med tanke på de många fina bilderna av Ammi Thoresson och korta meningar kan mycket väl ett yngre barn ta till sig boken. 

Vilka böcker läser du helst själv?

Jag läser mycket barnböcker, eftersom jag tycker att det är mysigt att läsa tillsammans med barnen. Om jag själv väljer en bok, blir det gärna en deckare.  

Sally Superstjärnan

HÄR kan du läsa mer om boken och köpa den!

Sally älskar att sjunga. Hon är jätteduktig, kanske bäst i världen.

En dag berättar fröken att ett barn ska få sjunga på skolavslutningen. Alldeles själv framför en stor publik.
Sally vill! Men när Sally ska prova att sjunga inför klassen händer något konstigt. Orden vägrar att komma ut.
Skolsyster säger att Sally har fått rampfeber. Vad är det? Och viktigast av allt … hinner Sally bli frisk tills det är dags för skolavslutningen?

Fler böcker av Anna Johansson: Tim och fotbollen som nyligen publicerats av Idus förlag. Snart kommer också uppföljaren om Sally.

Vill du också lyckas med din bok?

Anlita Skrivfokus för lektörsläsning, redaktörsuppdrag eller korrektur.  
Läs mer om alla tjänster och priser HÄR!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *