Inspireras av verkligheten i sitt skrivande

Hanna Landahl har alldeles nyligen publicerat boken Förlåt för hålet, en bok som Skrivfokus fick äran att redigera. Detta var hennes första bok skriven för barn men hon har skrivit två böcker för vuxna och debuterade för tre år sedan med boken Välkommen till Himmelsta. Ta del av Hannas skrivprocess och utmaningar i skrivandet och få hennes bästa tips för att lyckas med din bok!

Berätta om dig själv och ditt skrivande

Jag är 41 år och bor på landet utanför Falköping. Jag debuterade som författare 2016 med en roman för vuxna som heter Välkommen till Himmelsta och är en berättelse om en liten ort som tar emot sina allra första ensamkommande flyktingungdomar. Under förra året kom min andra roman, Under två timmar, om en man med en rejäl fyrtioårskris. Förlåt för hålet, som släpps i dagarna, är min första bok för barn.

Gemensamt för alla dessa tre böcker är att de behandlar ganska jobbiga ämnen, men är skrivna lite grann med glimten i ögat. De är också till stor del karaktärsdrivna berättelser.

Just nu jobbar jag med flera olika skrivprojekt, både för barn och vuxna.

I boken Förlåt för hålet skriver du så att jag som läsare verkligen känner med karaktären, lägger du mycket tid på att lära känna och utveckla den karaktär du skriver om?

Kanske inte ett första skede, för jag är inte en person som vanligtvis planerar så himla mycket. En ny berättelse brukar börja med någon person som är lite märklig på något sätt och så lär jag liksom känna personen under tiden jag skriver.   

Hur får du idéer till dina böcker?

Genom saker jag hör talas om, läser om, ser på teve. Någon berättar något för mig och så tänker jag att det ju var en spännande vinkel på något och så skenar mina tankar iväg. Det jag ofta går igång på är sådant som jag upplever är skevt i hur vi människor beter oss inte minst i våra relationer till varandra.   

En utmaning i att skriva för barn och unga är att hitta rätt språk och formuleringar som målgruppen använder sig av. Hur lyckas du med denna utmaning?

Ja, det var ju mycket svårare än jag föreställde mig innan jag började skriva på Förlåt för hålet. Men jag skriver ganska enkelt av naturen, mitt sätt att uttrycka mig är sådant, så själva språket hade jag inte så svårt med. Det som var en utmaning var snarare att känna av vad som var lagom mycket förklaringar. Vad förstår en tioåring av världen runt omkring? Det är naturligtvis individuellt, men när man skriver för vuxna finns inte den där utvecklingsaspekten alls. Jag hade några testläsare i målgruppen och det var verkligen bra.

Vilka andra utmaningar kan finnas i ditt skrivande?

Det är förstås tidsaspekten. Jag har ju ett annat jobb också, som lärare, och familj och ibland känns det som att tiden inte riktigt räcker till för allt. Sedan är jag ganska kortfattad när jag skriver. Jag använder få ord eftersom jag gärna vill komma framåt i berättelsen. Detta gör ju att berättelserna ofta har ett stort driv, men jag får tänka lite extra på att stanna upp emellanåt och att ”måla” lite mer med orden.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

Mest verkligheten. Och så tittar jag väldigt mycket på drama-serier och försöker läsa mycket böcker, främst ljudböcker nuförtiden. Sedan tycker jag att det är inspirerande att ta del av andra författares berättelser, att lyssna på poddar om skrivande till exempel.

Dina bästa tips och råd till blivande författare som vill lyckas med sin första bok:

Att inte tänka så himla mycket, utan att bara sätta sig ned och skriva. Saker och ting kommer att lösa sig längs med vägen.


Här kan du läsa mer om och beställa Hannas senaste bok Förlåt för hålet

Hemsida: http://www.hannalandahl.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *