Spänning oavsett genre – 6 tips för att skriva en bladvändare

När man säger spänning går tankarna kanske direkt till deckare och thrillers. Klassisk spänningslitteratur. Men är det verkligen bara i den typen av litteratur som spänning är viktig? Eller behöver spänning finnas med som en viktig ingrediens oavsett genre? I detta inlägg utforskar jag definitionen spänning och ger tips på hur du kan skriva en bladvändare genom att tillföra spänning.

 

“I en vidare definition av spänning, uppstår denna känsla när någon är medveten om sin brist på kunskap om hur en händelse ska utvecklas, och därför är spänning en kombination av förväntan och osäkerhet inför en dunkel framtid.”

 Wikipedia

Spänning är känslomässig: pulsen går upp, man kanske omedvetet biter på naglarna eller håller andan. I alla fall vid verkligt uppskruvad spänning. Men spänning är väl också det som gör att vi vill vända blad, även om vi inte får andnöd – oavsett genre?

 

Karaktärerna

Gillar vi karaktärerna i en berättelse vill vi att det ska gå bra för dem, veta vad som kommer att hända samt om eller hur de kommer att ta sig igenom svårigheter och motstånd längs vägen. Det är också viktigt för oss som läsare att förstå varför det som händer sker. I en spännande bok som bygger på en intressant idé finns alltid motstånd att stångas med. Bryr vi oss inte om karaktärerna och vad som ska hända dem, spelar det heller ingen roll vad de behöver genomlida. Häri ligger också framåtrörelsen som är nödvändig för en bladvändare. Att vi inte ska börja skumläsa, gäspa eller kanske till och med lägga ifrån oss boken.

 

Tempo

Utöver att vi behöver bry oss om karaktärerna och den “resa” de gör, behöver det finnas variation i tempot. Om vi har 400 sidor späckade av stora händelser och action blir det till slut jobbigt att läsa. Tempot behöver gå ner för att vi som läsare ska få hämta oss, tänka till och ladda om. Men det får inte heller bli för händelselöst och lugnt. Som vanligt behöver allt i berättelsen fylla ett syfte. Lyckas du med detta har du skapat goda förutsättningar för att bygga upp och bibehålla spänning.

 

Hemligheter

Långsamt sipprande information kring hemligheter är ytterligare element som gör en bok till en bladvändare. Vi kan helt enkelt inte sluta läsa. Vi människor har nyfikenheten i vårt DNA och måste få veta hur det egentligen ligger till. Dessa hemligheter kan vara både uttalade tidigt i en bok eller vara av slaget att det sakta går upp för oss läsare att de finns. Vi får ta del av små bitar i taget.

 

Allt det här är väl ändå universellt, för alla typer av böcker och genrer? Elementet spänning med alla sina beståndsdelar behövs i de flesta berättelser, oavsett om det är en självbiografi, feelgood eller en thriller, om vi ska känna lusten att fortsätta läsningen. 

 

 
Spänning oavsett genre - 6 tips för att skriva en bladvändare + Skrivfokus

Tips till dig som vill skapa en bladvändare

  • Använd den yttre miljön: som en förstärkning av känslor, skeenden eller som hot.
  • Flera karaktärer: perspektivväxling kan hjälpa tempots upp- och nedgångar och ge läsaren information som de andra karaktärerna inte har.
  • Antyd eller uttala att det finns en hemlighet: nyfikenheten och lusten att läsa vidare blir stark, när informationen långsamt avslöjas och man verkligen vill veta vad hemligheten är. 
  • Cliffhanger: bryt för nytt kapitel strax innan eller mitt i ett spännande händelseförlopp eller samtal. Det går ju inte att låta bli att vända blad för att få veta vart det ska ta vägen! 
  • Dra ut på en spännande scen: bland annat genom att bryta av med cliffhangers, men också att ibland låta den pågående scenen få ta tid och plats. Gå djupare in i den och istället komprimera tidsförloppet under de mer vilsamma partierna” i berättelsen, som ju också behövs. 
  • Twist/vändning: överraska med något som förändrar berättelsens riktning ordentligt, på ett sätt som läsaren inte förutsett.

Hur tänker du kring spänning i litteraturen? Kan du minnas en eller flera böcker som var riktigt spännande, även om de inte låg inom thriller-/spännings- eller deckargenren?

 

Vill du komma igång och skriva din bladvändare? En bra början är att anmäla dig till antingen Hitta och utveckla din bokidé (gratis) eller kursen Skriv din bok. I den senare får du bland annat lektioner, övningar och checklistor. Kursmaterialet omfattar hela skrivprocessen från idéutveckling till ett färdigt bokmanus. Steg för steg får du de kunskaper du behöver samtidigt som du skriver på din bok.

 

Välkommen att höra av dig till mig och stort lycka till med skrivandet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen