Tre heta tips för att skriva ett riktigt bra följebrev som väcker förlagens intresse

Ditt bokmanus är äntligen så färdigt det bara kan bli och du är redo att skicka det till förlag! Men innan du gör det behöver du skriva ett bra följebrev som ska skickas tillsammans med manuset. Vad ska du skriva i det? Hur långt ska det vara? Vad vill förlagen veta? Frågorna brukar vara många och svaren … inte helt solklara. 

 

Vad är ett följebrev?

Eftersom det är standard att ett följebrev ska skickas tillsammans med manus till förlagen så finns det ju bra information på deras hemsidor om vad de önskar att det ska innehålla. Eller?

 

 

Vid en genomgång av de stora och mellanstora förlagens hemsidor beträffande information om att skicka manus och följebrev till dem, visar det sig att den är till klen hjälp för den aspirerande författaren. Här följer ett par exempel på vad som skrivs om följebrevet:

 

 

Ditt följebrev behöver inte vara långt, det räcker med några rader om dig själv och ditt manus.”

 

 

Bifoga ett följebrev på max en sida som introduktion.”

 

Klart som korvspad? För att få lite mer hjälp än så kan man behöva googla för att hitta information om detta från till exempel intervjuer med förläggare i tidningar. Eller genom att söka efter vad som sagts om följebrev i poddar eller kanske på livesändningar på Instagram.   

Tre heta tips för att skriva ett bra följebrev!
Vad är ett bra följebrev?

En förläggares önskelista på ett bra följebrev som fångar intresset

Förläggaren John Häggblom (Forum) sa under just en Instagram-live sommaren 2020 att ett bra följebrev är “the key”. Det är jätteviktigt för att fånga manusgruppens och hans intresse bland alla inskickade manus när de har sina läspass av inskickade manus. Han och kollegorna vill inte ha en säljpitch för din bok utan önskar veta följande:
  • vem är du?

  • vad vill du med manuset (½ sida)?

  • 1-2 sidor med en tydlig summering av manuset med alla vändningar och överraskningar inkluderade. Detta och att få veta vart berättelsen ska ta vägen är oerhört viktigt att få serverat eftersom de oftast bara läser de inledande sidorna av de flesta manus. Väldigt sällan hela. Så om starten till exempel är medvetet långsamt skriven så behöver de få veta det för att inte börja gäspa, avfärda manuset och gå miste om en, i sin helhet, rafflande berättelse.

 

En annan förläggares syn på ett riktigt bra följebrev

Ann-Marie Skarp, förläggare på Piratförlaget, svarade för några år sedan på frågan om vad hon anser att ett bra följebrev är, i ett avsnitt av podcasten ”Skriv en bestseller eller en annan bok”. Enligt henne innebär det att den aspirerande författaren på ett kärnfullt sätt behöver:

  • kunna presentera sin bok

  • tala om vad man vill uppnå som författare och vilka drivkrafter man har

  • lyfta fram om man har en skrivande bakgrund (allt från en livstid av dagboksskrivande till att man
    jobbar med text på något sätt)

  • låta det framgå att man är seriös men inte dra på så det blir renodlat skryt som inte har täckning

  • se till att det inte är slarvigt skrivet och att texten är lättläst

Ovanstående är bara två förläggares önskemål och åsikter om vad ett bra följebrev innehåller och gissningsvis finns ännu fler eller andra önskemål på andra förlag. En del förlag vill alltså ha en kort och kärnfull synopsis och andra vill kanske att du ska faktiskt ska presentera bokmanuset utan att inkludera hela handlingen (ibland som en säljande bokpitch). Självklart ska du läsa de instruktioner som finns på aktuellt förlags hemsida innan du skickar ditt manus och följebrev. Men utifrån ovanstående förläggares önskemål kan man utläsa några viktiga aspekter att tänka på som du får en sammanfattning av nedan.

 

 

Tre heta tips för att skriva ett bra följebrev som väcker intresse

 
 1. Presentera dig kort och kärnfullt
  • Vem är du? Tänk utifrån vad som är relevant för ditt manus och författarskap
  • Vilka är dina drivkrafter i skrivandet?
  • Vad vill du med ditt manus? Kanske lite kort om din tänkta målgrupp – dina läsare
  • Vad vill du med ditt blivande författarskap?

 

2. Skriv en sammanfattning/synopsis

  • Max två sidor men helst bara en A4 och inkludera alla vändningar och överraskningar

 

3. Slarva inte med layouten och språket

  • Tänk att det ska vara lätt att läsa (textstorlek, luft, disposition, dina kontaktuppgifter etc.)
  • Läs noga igenom brevet innan du skickar det och se till att allt är rätt och snyggt. Du vill skapa ett bra första intryck även med ditt språk

 

Har du hört eller fått fler/andra tips från förlag? Fyll gärna på i kommentarerna nedan i så fall och lycka till med ditt följebrev!

 

PS. Innan du kommer så långt att du tillämpat dessa tre heta tips för att skriva ett bra följebrev och skickar det – kontakta mig om du vill ha hjälp med att lyfta nivån på ditt manus ytterligare! Jag hjälper gärna till med till exempel lektörsläsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *