Skrivrutinen – den magiska ingrediensen i receptet för färdiga bokmanus

Varför blir du aldrig färdig med ditt bokmanus medan andra verkar pumpa ur sig sina på löpande band? Är hemligheten att vissa personer har starkare vilja och mer självbehärskning? Eller har de mer tid till skrivandet och därför lyckas bli färdiga och att vara så produktiva? Nja … Det är åtminstone inte hela sanningen. Skrivrutinen verkar vara den magiska ingrediensen i receptet för färdiga bokmanus.

 

Alla har vi olika förutsättningar för skrivandet och som med mycket annat i livet gäller inte “one size fits all”. Trots det finns det faktiskt en sak som fungerar ungefär likadant för alla. Något som kan hjälpa dig att bli färdig med manuset eller att komma i mål snabbare. Den magiska ingrediensen? Vanor.

 

Det har forskats mycket på beteendeförändring – om att skapa bra vanor eller bryta dåliga och hur man kan hålla i de som är bra. När vanor har satt sig automatiserar de vårt beteende och hjälper oss att slippa fatta aktiva beslut. Till exempel när det kommer till skrivandet. Ska jag sätta mig en stund idag? Har jag tid? Orkar jag? Vill jag? Dessa ständiga frågor som vi ska ta ställning till varje gång = otroligt dränerande och ett klockrent recept på att “aldrig bli klar”. Det här känner du säkert igen, eller hur?

 

 

Men hur ska du då få in en skrivrutin som dessutom kan hålla på sikt?

 

 

En skrivrutin blir till

 

Minska friktion 

Hur eller när du skriver spelar mindre roll för vanan i sig. Huvudsaken är naturligtvis att du bygger in det i ditt liv där det får plats och när du tycker att skrivandet fungerar som bäst. Kanske är det 30 minuter eller en timme varannan morgon eller så får du in ett kortare skrivpass varje kväll. Att minska friktion är den stora grejen, enligt psykologiforskaren Wendy Wood. Hon har i sin bok Good Habits, Bad Habits skrivit om att detta behöver göras både i vår omgivningen och inom oss själva för att ha de bästa förutsättningarna för att nya vanor ska fastna. Så om du är av den morgonpigga sorten och vill kliva upp 30 minuter tidigare för att riva av ett skrivpass innan jobbet – gör det. I så fall kan du kvällen innan se till att du har förberett det du kan till morgonen därpå. Allt du ska behöva göra är att klä på dig och sätta dig och skriva.

 

 

Ofta

För att enklast få in en ny skrivrutin kanske en kortare stund varje dag kan vara en nyckel. Om du kör fast efter en kvart och inte kommer vidare behöver det inte bli en stor sak av det. Du har tid på dig till dagen efter att tänka ut en lösning. Om du däremot har en skrivhelg i månaden och kör fast på lördag förmiddag – inte kul. Då är det inte helt otroligt att stressen byggs upp ordentligt, när du äntligen har massor av tid för ditt manus men inte kommer någonvart.

 

 

Kroka i

En annan sak man kan göra, enligt Wood, är att haka i den nya vanan i en redan befintlig. 

Till exempel: direkt efter middagen/nattning av barn sätter jag mig och skriver i x antal minuter innan jag gör någonting annat. 

Eller: direkt efter att jag klätt på mig på morgonen går jag till datorn och gör mina x antal minuter innan jag äter frukost. 

 

Det viktiga är den signal som hjärnan får om att NU brukar det vara dags att skriva. Att tänka för mycket på den vana man vill införa försvårar ofta själva automatiserandet. Så när man har bestämt sig gäller det därför att bara sätta igång och att upprepa. På så sätt stärks de involverade nervbanorna i våra fantastiska hjärnor och det vi upprepar kommer att gå allt lättare. Med det sagt – även om skrivrutinen sitter så kommer inte själva skrivandet alltid att gå som en dans. Men tröskeln till att ta plats vid tangenterna – som är den viktigaste förutsättningen för att få till ditt bokmanus – den nöts i alla fall ner till slut.

 

 

Håll ut

Men hur länge ska man hålla på innan skrivrutinen sitter och blir något automatiskt? Genom forskning har det framkommit att det i snitt tar 66 dagar att skapa en vana. Men det är en sanning med modifikation att man ska stirra sig blind på siffran för det är just ett genomsnitt. För dig kanske det tar tre veckor eller fyra månader innan den eventuella friktionen kring skrivrutinen har försvunnit. 

 

När du hållit ut kommer du nog att känna att det går lättare och att du ”har satt den”: skrivrutinen – den magiska ingrediensen i receptet för att bli färdig med ditt bokmanus! Eller hjälper dig att komma så mycket snabbare framåt än du kanske trott var möjligt. Ett ihärdigt steg i taget kommer att ta dig hela vägen om du inte slutar gå.

 

 

Skrivrutiner den magiska ingrediensen i receptet för färdigt bokmanus
Upprepning är skrivrutinens moder!

Checklista för din nya skrivrutin

 

  1. Gör en kartläggning av hur dina veckor brukar se ut. Var skulle du kunna göra plats för skrivandet?

  2. Bestäm när, var och hur du kan lägga in passen. Exempelvis: varje morgon, vid köksbordet i 30 minuter innan/efter frukost.

  3. Se till att din skrivplats är redo för dig – att du har allt du behöver där för att bara kunna sätta dig och skriva. Slippa springa omkring och leta laddarsladden till datorn eller ett eventuellt skrivblock och penna.

  4. Verkställ! Börja inte fundera på om du har lust eller inte.

  5. Upprepa.

  6. Kanske belöna dig själv på något sätt när du lyckats hålla i det du bestämt dig för i en hel vecka? Och upprepa 🙂

 

Som en extra morot kan du sätta lite press på dig genom att skapa en egen deadline. 

Till exempel: x antal ord/sidor/kapitel ska vara skrivna senast x/x. 

Det är naturligtvis inte nödvändigt för att skapa en ny vana men kan vara en välbehövlig knuff framåt i perioder. Och ibland är det bra att ha en deadline för att skicka in en text eller skrivövning till en skrivkurs eller skrivcoach. Press av det yttre slaget.

 

Låter det här enkelt? Det är ju precis det vanor är när de väl har rotat sig men vägen dit brukar kunna vara trixig för de allra flesta av oss. Om du har fler tips på sätt som hjälpt dig att skapa en skrivrutin som du kunnat hålla i över lång tid – lämna gärna en kommentar nedan.

 

Lycka till med att mixtra med den magiska ingrediensen för att ditt bokmanus ska bli klart! Till dig som redan hittat skrivrutinen – grattis!

 

 

PS. Om du behöver stöd i att komma igång med det här och/eller känner att du behöver en yttre morot så kan du kika på kursen Kom i mål med din bok – 10 veckors manusutveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *