Författarduon om att skriva en bok tillsammans

Hur går det till att skriva en bok tillsammans? Vilka är fördelarna och vilka utmaningar kan man ställas inför?

I Skrivfokus författarporträtt med Sara Åström och Anette Sandlund, som tidigare i år debuterade med spänningsromanen Vid skogens slut tar jag reda på hur det är att skriva tillsammans och lyckas som en författarduo.

Men först en presentation av boken:

Sofia ser fram emot sitt nya jobb där hon ingår i en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, för att bättre fånga upp barn med problem.

Vid fyrtio är Sofia vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annat håll, något som skapar en klump i magen, hon vet ju vad som hände för några år sedan. Hon förlät, men såret finns kvar. Samtidigt försöker Sofia närma sig sitt förflutna genom att söka sanningen om vad som hände henne i barndomen.

På en av skolorna där hon gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är borta från skolan utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan.

Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka i Alvas närhet försvinner och senare hittas brutalt mördad anar Sofia att Alva kan vara i fara. Ju mer Sofia gräver, desto mer akuta blir hennes farhågor.

Vid skogens slut är en isande spänningsroman om hemligheter, lojalitet och längtan efter frihet.

 

 

Hur fick ni idén till boken?

Vi har hela tiden varit överens om att vi ville skriva en spänningsroman eller deckare eftersom det är genren vi båda gillar bäst. För cirka tre år sedan fick Anette en historia berättad för sig om en flicka som levt socialt isolerad och kände att detta var något att bygga vidare på. Hon skrev ner några tankar, en kort disposition och skickade den till Sara och frågade om hon skulle vara med. Sara, som då låg hemma med en opererad fot i högläge, nappade direkt och på den vägen är det.

De flesta författare har en bakgrund av långt skrivande bakom sig, men det har ingen av oss. Vi har ingen historik av att skriva noveller eller andra berättelser och vi har inte gått någon skrivarkurs. Istället har vi från barnsben plöjt böcker, älskat att läsa. Och genom det kanske kunskapen växt fram.

 

Hur såg skrivprocessen ut?

Skrivprocessen började nästan med att vi skrev slutscenen, vilket fortfarande är vår slutscen (än om lite modifierad), och så blev vår strävan att nå den. Genom att vi är två hade vi möjligheten att ”dela upp” arbetet mellan varandra och inledningsvis ansvarade vi för några perspektiv var. Genom att vi hade så lite tid att träffas p.g.a. jobb och familjeliv så skrev vi i ett molndokument där vi kunde följa varandras texter i realtid och sedan träffades vi en gång i veckan för att sammanställa och komma överens om vart vi var på väg i storyn.

 

Hur har det varit att skriva tillsammans? Fördelar och eventuella utmaningar …

Det har varit en fantastiskt rolig men även slitsam resa att göra ihop. Som personer är vi på många sätt lika, men även olika. Sara är mer rastlös och spontan och Anette är mer eftertänksam och söker struktur. Dessa egenskaper kännetecknar även hur vi skriver och det var ganska spretigt i början. Vi skrev allt vi kunde komma på som kunde passa grundstoryn. Olika scener med våra egna språkliga röster. Till slut kändes allt som en enda röra och vi började pussla ihop texterna. Vi insåg att vi måste få en mer enhetlig språkdräkt och vi jobbade otroligt mycket med att fila till vår gemensamma språkton och en röd tråd i handlingen. I den färdiga storyn har vi lika stor del i alla kapitel. Detta krävde en hel del diskussioner som stundvis varit heta och vi har båda fått lära oss att kompromissa för att komma överens. För att kunna färdigställa ett sådant här stort projekt har vi kommit fram till att det krävs en brutal ärlighet och att det gäller att lära sig skilja på sak och person. Vi har lärt oss otroligt mycket om varandra, hur vi tänker och fungerar som personer, och vår vänskap har djupnat och nog blivit mer syskonlik.

 

Hur lång tid tog det att färdigställa boken?

Inledningsvis gick allt i en rasande fart. På ett halvår hade vi skrivit klart hela manuset, från början till slut, och kände oss klara. Vi high-fivade varandra och tyckte att vi varit duktiga och i maj 2018 skickade vi in till fyra förlag, de fyra största (ja, vi hade lite hybris), och väntade med spänning på svaren. I augusti hade vi fått ett ”Tack – men nej tack” av alla fyra och vi ställdes inför ett val – Skulle vi satsa och göra ett omtag eller ge upp? Vi hade fått lite hintar om vad som behövdes utvecklas (bl.a fördjupa karaktärerna) så vi bestämde oss för att våga satsa en omgång till. Vi omarbetade alla texter, skrev några nya scener för att gestalta vissa karaktärer mer och vägde våra ordval på guldvåg. Vi gick båda ner i tid på vårt ordinarie arbete så vi hade fredagarna tillsammans då vi stötte och blötte allt vad vi förmådde. Och sedan i mars 2019 skickade vi in igen, men denna gång till drygt tio olika förlag. Återigen förväntade vi oss en lång väntetid på svar från förlagen, men den här gången gick det rasande fort. Efter bara två veckor hörde det första förlaget av sig och erbjöd ett ljudbokskontrakt. Vi jublade, men bestämde oss för att ha is i magen. I slutändan var det tre förlag som ville publicera vår bok och vi valde till slut Bokfabriken, vilket är det tionde största förlaget i Sverige och de var beredd att ge ut vår bok i alla tre format; tryckt form, ljudbok och E-bok.

 

Är det något ni önskar att ni visste innan ni satte igång och skriva på boken tillsammans?

Vi förstod att det skulle ta tid, men kanske inte hur lång tid från det att vi startade skrivprocessen till dess att vi var i mål. Vi var ju okunniga i precis allt så lite mer kunskap om hur man lägger upp arbetet, skriver följebrev och vad som gäller för typiska spänningsromaner hade nog sparat oss lite tid. Men det gick ju vägen ändå. Allt går ju att hitta om man söker på nätet och så har vi lärt oss otroligt mycket genom att ta reda på allt på egen hand och haft förmånen att forma vårt eget.

 

Ni gav ut boken som ljudbok först och några månader senare kom boken ut i tryckt form. Berätta om strategin kring detta.

Kontraktet vi skrev på för Bokfabriken var inledningsvis för ljud- och E-bok, men de hade även rättigheten till den tryckta boken. Inför släppet av ljud- och E-boken finslipade vi manuset ytterligare tillsammans med den redaktör Bokfabriken utsett. Under arbetets gång, vilket vi förstod senare, diskuterades det inom förlaget om boken även skulle tryckas som fysisk bok och när vi lämnade in slutmanuset fick vi det fantastiska beskedet att de bestämt sig för även detta format. De trodde på vår bok och det är vi väldigt glada för. Eftersom inläsningen av ljudboken redan var bokad så blev det naturligt att de digitala formaten kom först.

Bästa tipset till den som skriver på sin första bok:

Undvik klichéer och stereotyper. Gestalta, gestalta och gestalta. Ha inte för många olika perspektiv, fokusera hellre på några få och fördjupa dessa karaktärer. Det skrivs så enormt många böcker just nu och det är riktigt svårt att tränga genom det berömda nålsögat och bli publicerad, så försök sticka ut på något sätt. Hitta en unik vinkel, en unik karaktär eller händelse istället för att vara en ”copycat”. För att bryta den klassiska deckargenren valde vi lärarens perspektiv (istället för polisens eller journalistens) och istället för att boken börjar med mordet, så lät vi mordet ”växa fram” i den senare delen av boken. På det sättet tror vi att vi ”stack ut” litegrann. Tanken ”gräv där du står” är också bra. Skriv om det du har mycket kunskaper om för att öka trovärdigheten. Eftersom vi båda är lärare blev det enkelt att skriva utifrån lärarens perspektiv. Och håll i och håll ut, det tar tid att få ihop en text som håller.

 

Skriver ni något just nu? Blir det en uppföljare?

Vi har så smått börjat med bok två, men eftersom vi båda arbetar heltid så har vi sparat skrivtid till sommaren och semestern. Planen är att använda sommarlovet till att låta fingrarna flöda över tangenterna. Till hösten kommer vi arbeta 80% och ha en skrivdag per vecka där vi har tid att sitta tillsammans och gå igenom manuset och bygga på de bitar som behövs. Något slutdatum för bok två har vi inte satt upp men vi hoppas kunna få ihop ett hållbart manus inom ett år.

 

 

författarporträtt Skrivfokus Att skriva tillsammans

Vill du ha hjälp med att färdigställa ditt manus inför utgivning? Skrivfokus tillhandahåller tjänster som: lektörstjänst, redaktörstjänst och korrektur om du har skrivit ett bokmanus. Vill du ha hjälp under skrivandets gång? Då kan du beställa personlig skrivhandledning eller gå en skrivarkurs som hjälper dig att få till både storyns struktur och en spännande, levande text.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen