Vägen till ett perfekt manus!

Sissel Myrup älskar att skriva men redigeringsprocessen kändes tidigare krånglig och hon saknade handfasta råd om hur redigeringen skulle gå till. En handbok om redigering saknades på marknaden så då skapade hon den själv!
Steg för steg till ett perfekt manus är en strukturerad, inspirerande och handfast handbok som är guld värd i din redigering!
I detta inlägg får du veta mer om Sissel Myrups författarskap, du får några utvalda tips ur hennes bok om redigering och ett riktigt bra tips på hur du kan checka av hur pass spännande din bok är.

I Skrivfokus författarporträtt berättar Sissel Myrup om sitt författarskap och ger dig tips för att skapa ett perfekt redigerat manus.

Redan som barn tyckte jag om att skriva, men det var inte förrän jag hittade gratis online-kurser på nätet som författarskapet tog fart. Då förstod jag att jag hade mycket att lära och sedan dess har jag läst en massa skrivhandböcker och gått både långa och korta skrivarkurser. Jag vill skriva romaner, men noveller tycker jag är en bra form att varva med. Dels blir det ett avbrott ifall man för en stund fastnat i romanskrivandet, dels får man en kick av att faktiskt ha skrivit färdigt. Att komma med i antologier är lite av ett bevis på att andra gillar det du skriver och än så länge har jag deltagit i fyra: Leva sin dröm (2012, Ann Ljungberg), Totalstopp (2017, Torsten Larsson) Gillar (2017, Torsten Larsson) Sjön (2018, Kristina Suomela Björklund). I år kommer Jul igen (Emelie Kempe), ut där jag medverkar med en novell.

Idén till boken

Det är spänningsromaner som ligger mig varmast om hjärtat och att skriva utkast är bara roligt. Det var redigeringen som jag tyckte var tråkigt och svårt.
Jag hade ett långt manus skrivet till min kommande roman med arbetsnamn Pånyttfödd och det var dags att förbättra det. Teoretiskt visste jag vad jag borde titta på, men hur gör man i praktiken? Jag läste igenom manuset och ändrade lite här och där. När jag ändrade en sak kom jag att tänka på andra, till exempel att jag måste gå igenom alla dialoger. När jag läste dialogerna tänkte jag att jag förstås måste ha trovärdiga karaktärer, utvecklades de genom manuset?
Så där höll jag på och hoppade från det ena till det andra, utan någon som helst struktur. Jag insåg efter ett tag att jag måste ha en mall att följa, för att få ordning på allt jag visste måste gås igenom. Det gick inte att ha allt samtidigt i huvudet, för det snurrade bara runt. Jag googlade efter redigeringshandböcker men hittade inte en enda och bestämde mig då för att göra en till mig själv.
Efter ett tag insåg jag att andra kanske också behövde hjälp med redigeringen och jag gav ut Steg för steg till ett perfekt manus genom Publit.

Att redigera – tips!

Steg för steg till ett perfekt manus är inte så tjock, men det var så jag ville ha den. En enkel handbok som man lätt hittar i och steg att följa. Ett strukturerat sätt att komma igång och slutföra sin redigering.

Man måste börja med helheten. Exempelvis innehåller steg 3 nedan:

  • Övergripande frågor
  • Genre
  • Målgrupp
  • Tema/Budskap
  • Intrig
  • Perspektiv/Berättarröst
  • Dramaturgi

Steg 4 och 5 går djupare in i scenerna och steg 6 tar upp finliret. Några steg beskriver vad man kan göra före och efter själva redigeringen.

Hur spännande är ditt manus?

Ett tips från boken som ni kan prova, är att göra ett spänningsdiagram. En fördel kan vara om ni ber testläsaren skriva en siffra i marginalen medan de läser. Hur spännande är det här stycket, mellan 1 och 100? Eller så får du göra det själv, för vissa partier ska ju gå långsammare och vissa snabbare.

Börja med att skriva upp alla kapitelnummer i en rad. Försök bedöma hur hög spänningen är i just det kapitlet och skriv en siffra i andra kolumnen:

Markera kolumn B och välj Infoga och sedan Linje. Då får du upp ett diagram där du kan studera hur spänningen löper över olika kapitel. Detta kan förstås med fördel även göras över alla scener också.

Låter detta intressant, finns Steg för steg till ett perfekt manus i nätbokhandeln eller så kan den beställas här: https://widget.publit.com/ett-perfekt-manus_2684/steg-for-steg-till-ett-perfekt-manus/9789163934452

Läs gärna mer om mig eller recensionerna på min hemsida http://www.sisselmyrup.se/

/Sissel Myrup


Har du skrivit ett bokmanus som du vill ha hjälp med att redigera? Skrivfokus kan hjälpa dig med din bok på alla nivåer: lektörs-, redaktörs- och korrekturläsning. HÄR kan du läsa mer om dessa tjänster!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *